Πώς τα παιδιά ομορφαίνουν τις γιορτές μας

Συμβαίνει και στα δικά σας παιδιά να μοιάζουν κάπως… γητευμένα αυτές τις μέρες; Σα να βαδίζουν πάνω σε συννεφάκια αστερόσκονης; Σα να «παίζει» μονίμως στο κεφάλι τους ο «Ρούντολφ το Ελαφάκι»; Σα να περιμένουν… το θαύμα; Η καρτερικότητά τους, ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη, το γεγονός ότι παίρνουν όλη αυτή την περίοδο των γιορτών εξαιρετικά σοβαρά δεν μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους. Ανάβουμε τα λαμπάκια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο –λένε ένα ακαταμάχητο «ΟΥΑΟΥ!», μας σπρώχνουν στη χρονομηχανή και μας ταξιδεύουν στα «παι-δικά» μας Χριστούγεννα, σε μία χώρα που τώρα κατοικούν τα ίδια. Θα χρειαστεί να σκύψουμε λίγο, τώρα πια, για να δούμε καλύτερα τι ακριβώς συμβαίνει εκεί κάτω (ή να βάλουμε τα «κοντινά» γυαλιά μας), αλλά αξίζει τον κόπο. Γιατί μόνο έτσι θα συνειδητοποιήσουμε πόσο ομορφότερα γίνονται τα Χριστούγεννα χάρη στα παιδιά μας…

Ο ενθουσιασμός τους όταν τους λες ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα

Για τα παιδιά η λέξη Χριστούγεννα σημαίνει γιορτή! Όχι με την πεζή της έννοια, όπως την έχουμε εμείς στο μυαλό μας -αργία, διακοπές, ξεκούραση- αλλά πραγματική γιορτή, με αστραφτερά στολίδια, λαμπερά φωτάκια, χαρούμενα τραγούδια και πολλά δώρα!

Η λάμψη στο βλέμμα τους όταν ανάβεις τα λαμπάκια στο δέντρο

Σε βοηθάνε να το στήσεις, διαφωνείτε ως προς τα πού θα μπουν οι μπάλες, κάνετε ισορροπία κινέζου ακροβάτη για να τοποθετηθεί ίσια το αστεράκι στην κορυφή, έχετε όλοι λίγο κουραστεί-λίγο εκνευριστεί… όταν όμως μπαίνουν στην πρίζα τα λαμπάκια και το δημιούργημά σας παίρνει φως ακούς ένα ειλικρινές «ΟΥΑΟΥ!» και… η εορταστική περίοδος επίσημα πια ξεκινά!

Η κάθε μία προετοιμασία

Τα κουλουράκια είναι πιο νόστιμα, τα γλυκά πιο… γλυκά, το σπίτι πιο όμορφο γιατί έχει γεμίσει με χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και κατασκευές που έχουν λερώσει τα πάντα με χρυσόσκονη και -για πρώτη φορά- δεν σας ενοχλεί καθόλου. Πλησιάζει η σχολική χριστουγεννιάτικη γιορτή –τι θα φορέσουν, θα μάθουν τα λόγια τους σωστά; Κάνετε πρόβες, σιγοτραγουδάτε μαζί τους τα κάλαντα για να τα βάλετε στο ρυθμό, σκέφτεστε ξανά και ξανά τι δώρο-έκπληξη να τους κάνετε.

Οι βόλτες στην πόλη

Τα φωτάκια στους δρόμους μοιάζουν πιο λαμπερά, οι βιτρίνες πιο όμορφες, οι παιδικές εκδηλώσεις πιο ενδιαφέρουσες και… το βάδισμά σας, κρατώντας το χέρι των παιδιών, έχει αποκτήσει λίγη παραπάνω ζωηράδα.

Το καρδιοχτύπι όταν ανεβαίνουν στη σκηνή για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή

ccin-theatreworks012

 

Έφτασε η μέρα της γιορτής. Καρδιοχτύπι για τα παιδιά, πρωτόγνωρη ταχυκαρδία για εσάς. Η φωτογραφική περιμένει, έρχεται η σειρά του μικρού σας, σας ψάχνει με το βλέμμα του και ένα χοντρό δάκρυ κυλά στο μάγουλό σας. Ένα χρυσαφί αγγελάκι που στολίζει τη σκηνή σας φαίνεται ότι χαμογελά.

Η αγωνία όταν ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση

Το γιορτινό τραπέζι είναι πλούσιο και φασαριόζικο όπως πάντα. Το παιδί τρώει μόνο μερικές πατάτες, όμως απόψε δεν σας νοιάζει. Του επιτρέπετε και δεύτερο κομμάτι γλυκού –απόψε δεν πειράζει! Ξαφνικά…

10, 9… το παιδί σας έρχεται κοντά σας. 8, 7… σας πιάνει το χέρι. 6, 5, 4… το αγκαλιάζετε από τους ώμους. 3, 2… το σφίγγετε στην αγκαλιά σας με όλη σας τη δύναμη και το φιλάτε υστερικά! Είστε εδώ, είστε μαζί, είστε καλά! Μια ακόμα χρονιά πέρασε, εύκολα, δύσκολα, με περιπέτειες, όμως πέρασε με όλους σας μαζί και αυτό είναι το σημαντικότερο. ΈΝΑ! Και μία νέα ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Με δύο μικρά χεράκια να σας αγκαλιάζουν από τη μέση και δύο μεγάλα από την πλάτη. Αυτό είναι το σπίτι σας, αυτό και το καλύτερό σας δώρο, αυτή η αγκαλιά που κανείς σας δεν θέλει να ανοίξει ποτέ!

Η έξαψη όταν βλέπουν τα παιχνίδια κάτω από το δέντρο

maxresdefault

 

Ήρθε η ώρα για τα δώρα. Αυτή κι αν είναι γιορτή! Το παιδί πλέον έχει μπει στην τροχιά που αφήνει πίσω της η χρυσόσκονη από το έλκηθρο του Άη Βασίλη. Σκίζει περιτυλίγματα, τα μάτια του αστράφτουν με κάθε νέα αποκάλυψη, βγάζει πρωτάκουστους ήχους ξαφνιάσματος και ενθουσιασμού, ανοίγει, συναρμολογεί, σας ζητά μπαταρίες κοιτάζοντας το υπερπέραν, δεν ξέρει με τι να πρωτοπαίξει… Αναρωτιέστε αν θα καταφέρει να κοιμηθεί κανείς αυτό το βράδυ. Ούτε, αυτό, όμως σας νοιάζει.

Η απόλυτη ευτυχία

Έχετε πλέον αράξει (ναι αράξει!) στην καρέκλα της τραπεζαρίας με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι που σας μοιάζει σα να είναι το πρώτο που πραγματικά γευτήκατε φέτος. Παρακολουθείτε την ευτυχία που ξετυλίγεται γύρω σας μαζί με κάθε νέο δώρο. Οι πιο αγαπημένοι σας άνθρωποι στον κόσμο όλο είναι εκεί και χαμογελάνε. Οι αγαπημένοι σας που σας αποχαιρέτησαν τη χρονιά που πέρασε είναι επίσης εκεί –τους νιώθετε κι ας μην τους βλέπετε. Τα παιδιά σας αγκαλιάζουν τους παππούδες και τους θείους σας, λίγο μετά θα αποκοιμηθούν στην αγκαλιά του μπαμπά που συνεχίζει να φορά τον σκούφο του Άη Βασίλη. Να μην ξεχάσετε να τον ευχαριστήσετε που σας τον άφησε φεύγοντας. Να μην ξεχάσετε να του πείτε πως δεν θα του τον επιστρέψετε. Θα τον κρατήσετε σε ένα συρτάρι και το 2017, για να σας φέρνει γούρι. Για να σας θυμίζει ότι οι μέρες αυτές θα τελειώσουν βέβαια σύντομα, όμως θα ξανάρθουν και, όσο τα παιδιά σας είναι εκεί, ο σκούφος πρέπει να βρίσκεται στη θέση του!

 

Πηγή