in

Στόχοι για την νέα χρονιά: Τι γονιός θέλετε να είστε;

Ο καθένας από εμάς έχει θέσει σιωπηλά τους στόχους για τη νέα χρονιά.

Αλλαγή καριέρας, αύξηση, αδυνάτισμα, περισσότερο διάβασμα, περισσότεροι έξοδοι, περισσότερες σωστές σχέσεις, καλύτερη μαμά, καλύτερος μπαμπάς…

Εάν το τελευταίο υπάρχει στη λίστα σας και στους προβληματισμούς σας, καταρχήν μπράβο σας που δεν επαναπαύεστε και αναζητάτε βελτίωση, και δεύτερον συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο για να δείτε τι είδους γονεική συμπεριφορά έχετε κι έτσι θα ξεκινήσετε να την αλλάζετε εάν δεν σας αρέσει/ταιριάζει/λειτουργεί θετικά στο παιδί σας.

Η Baumrind είναι εκείνη που μελέτησε τους τύπους γονεικής συμπεριφοράς και μέσα από έρευνες επικεντρώθηκε σε τέσσερις τύπους γονεϊκής συμπεριφοράς:
1. τον δημοκρατικό (υψηλά επίπεδα ελέγχου – υψηλά επίπεδα ανταπόκρισης),
2. τον αυταρχικό (υψηλά επίπεδα ελέγχου – χαμηλά επίπεδα ανταπόκρισης),
3. τον ανεκτικό (χαμηλά επίπεδα ελέγχου – υψηλά επίπεδα ανταπόκρισης)
4. και τον αδιάφορο (χαμηλά επίπεδα ελέγχου – χαμηλά επίπεδα ανταπόκρισης).

Ο δημοκρατικός τύπος γονέα είναι υποστηρικτικός, παρέχει κριτική ανατροφοδότηση, αποδέχεται τα λάθη του και προσπαθεί να βελτιώνεται. Ο αυταρχικός τύπος γονέα προσπαθεί να ελέγξει την συμπεριφορά του παιδιού με την τιμωρία και την αυστηρότητα, έχει υψηλές απαιτήσεις από τα παιδιά, δίνει έμφαση στην υπακοή και καταργεί την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων. Ο ανεκτικός τύπος γονέα δεν βάζει σαφή όρια, αλλά ανταποκρίνεται θετικά στις ανάγκες του παιδιού. Αποφεύγει να ασκήσει έλεγχο πάνω στη συμπεριφορά του παιδιού με αποτέλεσμα να χειραγωγείται από το παιδί και εν τέλει, να γίνεται έρμαιο των διαθέσεων του παιδιού.

Τέλος, ο αδιάφορος τύπος γονέα δείχνει παντελή απουσία διάθεσης να συναναστραφεί με το παιδί, να θέσει όρια και να προσφέρει στοργή και ζεστασιά.
Μέσα από μια καλή αυτοκριτική και ειλικρινή στάση μπορείτε να σκεφτείτε ποια είναι η γονεική σας συμπεριφορά; Σίγουρα θα εναλλάσσεστε από τον δημοκρατικό στον ανεκτικό ή από τον αυταρχικό στον δημοκρατικό ή και αδιάφορο…Φυσικά και μπορείτε να βελτιωθείτε εάν το θέλετε, δώστε μια ακόμη ευκαιρία στον εαυτό σας να γίνει η καλύτερη εκδοχή του. Αυτό που πολλοί άνθρωποι κάνουν σήμερα είναι το ότι στοχεύουν σε επαγγελματικές ή οικονομικές ή και ερωτικές αλλαγές και βελτιώσεις αλλά γονεικές σπάνια θα ακούσεις.

Γιατί; Σας αφήνω με αυτό το ερώτημα ελπίζοντας να πήρατε λίγη τροφή για σκέψη…

Καλή χρονιά!

Χρύσα Παπακυργιάκη 

Νέα χρονιά, ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ για τα παιδιά μας!

ΤΙΜΩΡΙΑ: Ξεχάστε τη λέξη αυτή όταν μιλάτε στα παιδιά!