in

Σύμφωνα με έρευνα, οι μαμάδες κάνουν περισσότερα χατίρια στις κόρες τους και οι μπαμπάδες στους γιους τους!

Είσαστε το κορίτσι που έχει αδυναμία ο μπαμπάς ή το αγόρι που έχει αδυναμία η μαμά; Εάν απαντήσατε ναι, τότε είσαστε μέρος του γενικού trend.  Όμως, σύμφωνα με νέα έρευνα, οι μαμάδες είναι εκείνες που ουσιαστικά κάνουν τα περισσότερα χατίρια στις κόρες τους και οι μπαμπάδες αντίστοιχα στους γιους τους.  Σε ένα σενάριο όπου ένας γονιός θα έπρεπε να κάνει ένα δώρο έκπληξη  στο γιο όσο ή στην κόρη του ( να διαλέξει μόνο ένα από τα παιδιά του) φαίνεται πως οι μαμάδες θα επέλεγαν να αγοράσουν κάτι για την κόρη της, ενώ οι μπαμπάδες για τους γιους τους.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο  site του Journal of Consumer Psychology, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρόλο που το 90% των συμμετεχόντων αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους (διαφορετικού φύλου) με ισότητα, τείνουν να κάνουν τα χατίρια στα παιδιά του ίδιου φύλου , όταν ξοδεύουν χρήματα.

Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο ανακαλύψαμε και σε 4 διαφορετικές μελέτες  αναφέρει η Kristina Durante μια από τους συγγραφείς, ερευνήτρια και καθηγήτρια marketing στο Rutgers Business School του New Jersey. Η προκατάληψη που σχετίζεται με την επένδυση περισσότερων χρημάτων στα παιδιά του ίδιου φύλου, συμβαίνει επειδή οι μαμάδες τείνουν να βλέπουν τους εαυτούς τους και να ταυτίζονται περισσότερο με τις κόρες τους, και αντίστοιχα οι μπαμπάδες με τους γιους.

Σε μια από τις μελέτες, οι ερευνητές επιστράτευσαν συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίοι είχαν ένα παιδί από κάθε φύλο, και σε κάθε γονιό δόθηκε από μια δωροεπιταγή 25 δολαρίων. Οι γονείς έπρεπε να επιλέξουν σε ποιο από τα δύο τους παιδιά θα την προσέφεραν. Και σε αυτήν την περίπτωση, η πλειοψηφία των μαμάδων επέλεξαν να χαρίσουν τη δωροεπιταγή στις κόρες τους και οι μπαμπάδες στους υιούς τους. Επίσης, οι συμμετέχοντες φαίνεται πως ευνοούσαν τα παιδιά του ίδιου φύλου και σε ζητήματα που αφορούσαν τα κληρονομικά της οικογένειας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν ένα ακόμη πείραμα, μόνο που αυτή τη φορά έλαβε μέρος σε έναν ζωολογικό κήπο. Σε αυτή την περίπτωση έδωσαν στους γονείς από ένα λαχνό, τον οποίο θα έπρεπε οι ίδιοι να επιλέξουν εάν θα χρησιμοποιήσουν για ένα κοριτσίστικο ή αγορίστικο σακίδιο πλάτης. Και πάλι, το 75% των μαμάδων επέλεξε το κοριτσίστικο και το 87% των μπαμπάδων επέλεξαν το αγορίστικο.

Αυτή η, βασισμένη στο υποσυνείδητο, προκατάληψη, μπορεί να αποκτήσει και κοινωνικο-οικονομικό χαρακτήρα που φτάνει μέχρι και τον εργασιακό χώρο. Σύμφωνα με την Δρ Durante, εάν μια γυναίκα είναι επικεφαλής των προωθητικών ενεργειών σε μια εταιρία, οι γυναίκες υπάλληλοι της ίδιας εταιρίας θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να ωφεληθούν. Το ακριβώς αντίθετο, θα μπορούσε να ισχύει επίσης εάν οι άντρες ήταν εκείνοι που θα έπαιρναν τέτοιες αποφάσεις. Εάν αυτού του είδους η προκατάληψη προχωρήσει ακόμα βαθύτερα επηρεάζοντας επιμέρους τομείς της κοινωνίας όπως τις δωρεές, την αποταμίευση για σπουδαστικούς λόγους, τις προαγωγές και την πολιτική, τότε μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα και άδικη μεταχείριση ανθρώπων,  κάτι το οποίο πρέπει αδιαμφισβήτητα να διορθώσουμε καθώς προχωρούμε μπροστά. 

 

Πηγή

Η υιοθεσία στην οικογένεια: τι πρέπει να γνωρίζει το παιδί;

Γιατί δεν πρέπει να τιμωρούμε τα παιδιά όταν λένε ψέματα;