in

Συμβουλές διάσημων μπαμπάδων στα παιδιά τους

O Scott Eastwood για τον πατέρα του Clint Eastwood:

«Δεν τον ενδιέφερε τι δουλειά θα έκανα. Δεν τον ενδιέφερε εάν θα γινόμουν υδραυλικός ή ηθοποιός. Μου είπε μόνο: «Ό,τι και να κάνεις, καν’ το καλά. Να είσαι ταπεινός, να είσαι καλός άνθρωπος και να λες πάντα την αλήθεια…και να είσαι άνδρας. Κι αυτό δεν σημαίνει να κρύβεις τα συναισθήματά σου»

Jawaharlal Nehru στην Indira Ghandi σε γράμμα που της έστειλε από τη φυλακή:

«Να μην κάνεις ποτέ τίποτα κρυφά ή τίποτα που να ήθελες να κρύψεις. Εάν θέλεις να κρύψεις κάτι σημαίνει ότι φοβάσαι και ο φόβος είναι κάτι κακό και ανάξιό σου. Να είσαι γενναία και όλα τα άλλα θα ακολουθήσουν»

F Scott Fitzgerald σε γράμμα του προς την κόρη του Scottie όταν ήταν 11 χρονών:

«Να ανησυχείς για το θάρρος σου, να ανησυχείς για την καθαριότητα, να ανησυχείς για την ικανότητά, να ανησυχείς για την ιππασία. Να μην ανησυχείς για τη γνώμη των άλλων, να μην ανησυχείς για τις κούκλες, να μην ανησυχείς για το παρελθόν, να μην ανησυχείς για το μέλλον, να μην ανησυχείς για το πώς θα μεγαλώσεις, να μην ανησυχείς για όποιον σε προσπερνάει, να μην ανησυχείς για τους θριάμβους, να μην ανησυχείς για την αποτυχία εκτός εάν φταις εσύ. Να μην ανησυχείς για τους γονείς, να μην ανησυχείς για τα αγόρια, να μην ανησυχείς για τις απογοητεύσεις, να μην ανησυχείς για τις χαρές, να μην ανησυχείς για την ικανοποίηση. Τι να σκέφτεσαι: Ποιος είναι πραγματικά ο στόχος μου;»

Charlie Chaplin στην κόρη του Geraldine:

«Να είσαι ένα αστέρι και να λάμπεις. Εάν όμως, ο ενθουσιασμός και η εκτίμηση του κοινού σε ναρκώσουν, εάν το άρωμα των λουλουδιών που σου χαρίζουν θολώνει το μυαλό σου, τότε κάτσε σε μια γωνιά και άκουσε τη φωνή της καρδιάς σου»

LeRoy Pollock στο γιο του Jackson:

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι να έχεις ενδιαφέρον για τη ζωή, ενδιαφέρον για τα αθλήματα, για τις καλές στιγμές, ενδιαφέρον για τις σπουδές, ενδιαφέρον για τους φίλους σου, ενδιαφέρουν για τα μικρά πράγματα της φύσης, τα έντομα, τα πουλιά, τα λουλούδια, τα φύλλα κλπ. Με άλλα λόγια, να είσαι απολύτως συνειδητός για όσα σε αφορούν και όσο περισσότερα μαθαίνεις, τόσα περισσότερα μπορείς να εκτιμήσεις και να έχεις ένα καλό μέτρο χαράς και ευτυχίας στη ζωή.

Albert Einstein στο γιο του Hans Albert σε γράμμα του εξηγεί το μυστικό για να μαθαίνει περισσότερα:

«Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να κάνεις αυτό που πραγματικά απολαμβάνεις, αυτό που σε κάνει να μην καταλαβαίνεις τον χρόνο που περνά. Ορισμένες φορές είμαι τόσο απασχολημένος με τη δουλειά μου που ξεχνάω ακόμη και να φάω»

Abraham Lincoln σε γράμμα του προς το δάσκαλο του γιου του:

«Θα πρέπει να μάθει, το γνωρίζω, ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι δίκαιοι, δεν είναι όλοι ειλικρινείς. Διδάξτε τον όμως, επίσης ότι για κάθε αχρείο υπάρχει ένας ήρωας, ότι για κάθε εγωιστή πολιτικό υπάρχει ένας αφοσιωμένος ηγέτης. Διδάξτε τον ότι για κάθε εχθρό υπάρχει ένας φίλος. Καθοδηγήστε τον μακριά από τη ζήλια και – εάν μπορείτε – διδάξτε του το μυστικό του σιγανού γέλιου. Διδάξτε τον στο σχολείο ότι είναι πολύ πιο αξιοπρεπές να αποτύχει παρά να κλέψει. Διδάξτε τον να έχει πίστη στις ιδέες του ακόμη κι αν όλοι οι άλλοι του λένε ότι έχει άδικο. Διδάξτε τον να είναι ευγενικός με τους ευγενικούς ανθρώπους και σκληρός με τους σκληρούς. Προσπαθήστε να δώσετε στο γιο μου τη δύναμη να μην ακολουθεί το πλήθος όταν όλοι εγκαταλείπουν το τρένο. Διδάξτε τον να ακούει όλους τους ανθρώπους, αλλά και να περνάει όσα ακούει από το φίλτρο της αλήθειας. Διδάξτε τον πώς να γελάει όταν είναι λυπημένος. Διδάξτε τον ότι τα δάκρυα δεν είναι ντροπή. Διδάξτε τον να χλευάζει τους κυνικούς και να προσέχει τις πολλές γλύκες. Αφήστε τον να έχει το κουράγιο να είναι ανυπόμονος, αφήστε τον να έχει την υπομονή να είναι γενναίος. Διδάξτε τον να έχει πάντα μεγάλη πίστη στον εαυτό του γιατί έτσι θα έχει μεγάλη πίστη στην ανθρωπότητα.»

Η Jessie Bridges για τον πατέρα της Jeff Bridges:

«Βοηθούσα σε μία ταινία και κατέληξα πίσω από μία κάμερα. Πήγα στον πατέρα μου να ζητήσω συμβουλές. Άρχισε να μου λέει διάφορες τεχνικές και τρόπους να προετοιμαστώ και κατέληξε: «Έλα Jess, το μόνο που χρειάζεται είναι να το διασκεδάσεις. Όποτε βρίσκομαι σε πίεση, πάντα το συζητάμε και πάντα καταλήγουμε στην ίδια συμβουλή»

 

5+1 συμπεριφορές που τα παιδιά αντιγράφουν από τους μπαμπάδες τους

Τα «δεν θέλω να σου λείψει τίποτα» έφτιαξαν παιδιά που τα θέλουν όλα δικά τους