in

Θετική σκεψη στην οικογένεια και θετικά παιδιά

Έχετε προσπαθήσει να το κάνετε να σκεφτεί θετικά για μια δύσκολη κατάσταση;

To πιθανότερο είναι να μην καταλάβει την καλή σας πρόθεση και να εκνευριστεί μαζί σας γιατί είναι δύσκολο για τα παιδιά να αποδεχτούν μια συμβουλή από ενήλικες, ακόμα κι αν είναι για το καλό τους.

Όλο αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η προσπάθεια από τον γονέα εμποδίζει την ανάγκη του για αυτονομία. Είτε θα αισθανθούν «χαζοί»( μα καλά εγώ γιατί δεν το σκέφτηκα), είτε θα θυμώσουν (δε θα μου πείς εσύ τι να κάνω!) ή μπορεί και να ενοχληθούν (τι σε κάνει να νομίζεις οτι εγώ δεν το είχα ήδη σκεφτεί).

Επίσης, κάτι που δεν αρέσει στα παιδιά είναι να βλέπουν το γονιό τους να προσπαθεί τόσο σκληρά να τους αλλάξει τη διάθεση και να τους συζητάει για το πρόβλημα τους.

Το πιο σημαντικό είναι ο γονιός να βρει έναν διαφορετικό τρόπο να μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να δει τη θετική πλευρά των πραγμάτων χωρίς τα παιδιά να νιώθουν οτι εμπλέκονται με τις ανάγκες τους και τα συναισθήματα τους.

Ένας τέτοιος τρόπος ειναι αρχικα να τους δείξουμε οτι αποδεχόμαστε τα συναισθήματα αυτά και ένας άλλος έιναι να αρχίσουν οι ίδιοι οι γονείς να σκέφτονται θετικά!

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς με διαφορετικούς τρόπους χωρίς καν τα ίδια να το καταλαβαίνουν.

Ο τρόπος που μιλανε οι γονείς μεταξύ τους, η χροιά της φωνής (όσο πιο ήρεμη τόσο το καλύτερο), ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τους γύρω τους, το περιβάλλον, ακόμα και το πώς οι γονείς αντιδρούν σε δικές τους δύσκολες στιγμές αποτελεί σημαντική επιρροη στο τρόπο σκέψης των παιδιών.

Όταν το παιδί ξεκινάει το σχολείο έρχετε σε επαφή με παιδιά απο διαφορετικές οικογένειες και αντιμετωπίζει ενα είδος πολιτισμικού σοκ.
Γνωρίζει όλων των ειδών τα παιδια, παιδιά που μπορεί να έχουν περάσει δύσκολα, παιδιά επιθετικά, διαφορετικά απο αυτό που έχουν δει μέχρι τώρα.

Προσπαθήστε να τους μάθετε να μην κρίνουν και να φέρονται με θετικότητα και ενσυναίσθηση στους άλλους που μπορεί να είναι διαφορετικοί απο αυτο που ήδη γνωρίζουν. Μιλήστε τους για τη διαφορετικότητα και τα διαφορετικά είδη ανθρώπων και οικογενειών που μπορεί να υπάρχουν. Ακόμα και στα «οχι τόσο καλά παιδιά» υπάρχει κάτι θετικό πάντα.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλάνε θετικά για τον εαυτό τους και τους άλλους. Δείξτε τους πώς να ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση τους με το να χρησιμοποιούν θετικές φράσεις τις οποίες θα επαναλαμβάνουν για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα- « Είμαι δυνατός και γρήγορος. Είμαι έτοιμος για το παιχνίδι» ή «είμαι έξυπνος και μπορώ να τα καταφέρω στο διαγώνισμα».

Είναι σημαντικό να κατανοήσουν οτι ΠΑΝΤΑ έχουν επιλογή για το πώς χρησιμοποιουν την ενέργεια της σκέψης τους.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βλέπει τον εαυτό του ως μοναδική προσωπικότητα με μοναδικά ταλέντα και προσωπικη δύναμη.

Κάνετε το παιδι σας να νιώθει ότι το ακούτε πραγματικά. Οι σκέψεις τους, οι φόβοι τους και οι ανασφάλειες τους είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν.

Βοηθήστε τα να συνδέσουν τη θετική σκέψη, θετικές λέξεις, θετικές πράξεις με το θετικό αποτέλεσμα. Οι σκέψεις απο μόνες τους έχουν δύναμη!

Μάθετε στο παιδί σας να δει τη ζωή σαν μια περιπέτεια, πάντα με κρυμμένες ευκαιρίες και επιλογές και πάντα με ενθουσιασμό!

Ιδέες για θετικότητα

-Φτιάξτε έναν οικογενειακό πίνακα θετικότητας και κάθε φορά που κάποιος παρατηρεί μια θετική συμπεριφορά απο κάποιο οικογενειακό μέλος το γράφει σε ενα χαρτάκι και το κολλάει στο πίνακα.

-Μαζέψτε θετικές ιστορίες απο περιοδικα, βιβλία, εφημερίδες. Ιστορίες που με κάποιον τρόπο μπορεί να εμπνεύσουν καποιον, να τον κάνουν να νιώσει όμορφα και θετικά για τον εαυτό του η για κάποιον άλλον. Ιστορίες που μπορούν να αποτελούν πραγματικό παράδειγμα ανθρωπιάς. Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να τις μοιραστείτε ενώ τρώτε όλοι μαζι ή σε κάποια οικογενιακή βραδιά στο σπίτι.

-Φτιάξτε μια λίστα χαράς για τον καθένα. Το κάθε μέλος μπορεί να γράψει σε ενα χαρτί τα πράγματα που τον κάνουν χαρούμενο και του αρέσουν. Είναι σημαντικό το κάθε μέλος να βρίσκει χρόνο να τα κάνει και οι άλλοι να αναγνωρίζουν αυτή του την ανάγκη και να την σέβονται. Πόσο σημαντικό είναι για μια οικογένεια να είναι το κάθε της μέλος χαρούμενο και ικανοποιημένο!

Γελάστε, γελάστε , γελάστε. Το γέλιο μας αλλάζει τη διάθεση πάντα προς το καλύτερο.

 

Πηγή

Το μεγαλύτερο βάρος για ένα παιδί είναι ένας γονιός με απωθημένα

Υποχρεωτικός πλέον στην Ιταλία ο εμβολιασμός των παιδιών