in

Θετικός γονιός – Αστικός μύθος ή πραγματικότητα;

Ακούτε όλους αυτούς που μιλούν για το θετικό τρόπο σκέψης και τους θετικούς γονείς και αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνουν; Παλεύετε να συγκρατήσετε το άγχος, τα νεύρα και το στρες από τη δουλειά; Υπάρχουν τρόποι να τα καταφέρετε, με δέκα απλές, αλλά καθημερινές κινήσεις!

  • Φροντίστε για την ασφάλεια

Εξοπλίστε το παιδί σας με σαφείς κανόνες γύρω από θέματα ασφαλείας, καθώς και τους λόγους για τους κανόνες που έχετε θέσει και πάντα παρουσιάζετε τους σε θετική γλώσσα. Για παράδειγμα, πείτε, «Σε παρακαλώ, περπάτα», αντί «Μην τρέχεις!».

  • Να ακούτε και να ανταποκρίνεστε

Χρησιμοποιήστε και εδώ θετική γλώσσα. Εάν το παιδί σας κάνει ή λέει κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε, μην επιχειρήσετε απλώς να το κατευθύνετε. Μιλήστε του με σαφή τρόπο και χωρίς να το κατηγορήσετε. Ακούστε το προσεκτικά και εξηγήστε του γιατί επιμένετε να ακολουθήσει τον κανόνα σας. Η λεκτική καθοδήγηση με επιχειρήματα και διάλογο είναι πάντα πολύτιμη.

  • Δείξτε του το καλό παράδειγμα

Καθώς δείχνετε στο παιδί σας τι θα θέλατε να κάνει, εξηγήστε του για ποιο λόγο το κάνετε και εσείς. Η παροχή εξηγήσεων είναι πολύ χρήσιμη, διότι διδάσκει την υπομονή και τις κοινωνικές δεξιότητες και βοηθά τα παιδιά να συνδέουν τα συναισθήματά τους με τις λέξεις.

  • Ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά

Θέλετε να το διδάξετε μια νέα συμπεριφορά; Σιγουρευτείτε ότι επαινείτε αυτό που θέλετε να κάνει, όταν το κάνει και όποτε βρίσκει ευκαιρία. Ο άμεσος και συνεχής έπαινος, ένα χαμόγελο, ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, μερικά αυτοκόλλητα ή μια ειδική δραστηριότητα, μπορεί να κάνει θαύματα!

  • Οι έπαινοί σας να είναι ξεκάθαροι

Κάντε τον έπαινό σας όσο πιο συγκεκριμένο, περιγραφικό και ξεκάθαρο γίνεται. Αντί να πείτε, «Τέλεια», πείτε, «Μαρία μου, είναι καταπληκτικό που θυμήθηκες να καθαρίσεις το δωμάτιό σου πριν από το παιχνίδι με τις κούκλες σου». Αυτή η ουσιαστική και ξεκάθαρη κουβέντα θα γαλουχήσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Αντί να τονίζετε το τελικό γεγονός («Τι όμορφη εικόνα»), επικεντρωθείτε στην διαδικασία («Βάζεις πολλή προσπάθεια στη ζωγραφική σου, ειδικά με τον τρόπο που χρησιμοποιείς το μπλε χρώμα»).

  • Αγνοήστε την ανάρμοστη συμπεριφορά

Το να κατσαδιάσετε το παιδί σας όταν συμπεριφέρεται απρεπώς, μπορεί να τροφοδοτήσει την επιθυμία του για προσοχή. Αν παραβλέψετε την ενοχλητική ή άσχημη συμπεριφορά του, το παιδί σας είναι λιγότερο πιθανό να την επαναλάβει. Δείτε τι διαφορά κάνει όταν επαινείτε το παιδί σας όταν φέρετε καλά, αντί να του φωνάζετε για την απρεπή συμπεριφορά του! Ο κανόνας αυτός ισχύει μόνο για υποτυπώδεις κακές συμπεριφορές, διότι οι συμπεριφορές και δράσεις που κακόβουλα βλάπτουν άλλους δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται.

  • Δώστε επιλογές

Για την προώθηση της ανεξαρτησίας του, δίνετε στο παιδί σας τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο επιλογές. Το να ζητήσετε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το σπίτι μπορεί να ξεκινήσει καβγά. Αντ’ αυτού, δώστε του μια επιλογή ανάμεσα σε δουλειές του σπιτιού να διαλέξει: «Ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε το σπίτι. Θέλεις να αναλάβεις να βάλεις τα πιάτα στο πλυντήριο ή να βάλεις σε τάξη τις κούκλες σου;» Αυτό θα κάνει τη μικρή σας να αισθανθεί ότι τη σέβεστε.

  • Στρέψτε το παιδί σε αποδεκτά υποκατάστατα

Εάν το παιδί σας δεν λειτουργεί σωστά μέσα σε κάποια κατάσταση, απομακρύνετε το από την προβληματική περιοχή και προσανατολίστε το προς μια άλλη δραστηριότητα. Δώστε του επιλογή ανάμεσα σε εναλλακτικές δραστηριότητες που το παιδί μπορεί να κάνει, αντί να του πείτε τι δεν πρέπει να κάνει: «Άννα, δεν είναι ασφαλές να τραβήξεις έξω όλες τις κατσαρόλες από το ντουλάπι… σε παρακαλώ βοήθησέ με να φτιάξουμε ένα τοστ να πάρεις μαζί σου στο σχολείο.».

  • Ενισχύστε την επίλυση προβλημάτων

Προωθήστε τη κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Καθοδηγήστε τα παιδιά μέσα από τα 5 στάδια της διαδικασία επίλυσης προβλημάτων:

1. Ποιο είναι το πρόβλημα;

2. Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;

3. Τι μπορεί να συμβεί αν. . . ;

4. Επιλέξτε μια λύση και χρησιμοποιήστε την.

5.  Δουλεύει;

  • Συνδέστε τις ενέργειες με τις συνέπειές τους

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει την σύνδεση αιτίας και αποτελέσματος, μεταξύ της συμπεριφοράς του και των συνεπειών αυτής. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας:

  1. να επαναλαμβάνει μια επιθυμητή συμπεριφορά («Κατερίνα, δεν έπλυνες τα χέρια σου πριν το μεσημεριανό, σε παρακαλώ πήγαινε στην τουαλέτα να τα πλύνεις.»)
  2. να καταλαβαίνει τις κακές συμπεριφορές ώστε να μην τις επαναλαμβάνει («Μιχάλη, όταν ζωγραφίζουμε τα βιβλία, άλλα παιδιά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, σε παρακαλώ σβήσε τις μουτζούρες σου») και,
  3. να κατανοήσει ότι τα προνόμια μπορούν να ανακληθούν προσωρινά για κακή συμπεριφορά: «Αλέξανδρε, σου υπενθύμισα ότι δεν θα πρέπει να πιτσιλάς τους άλλους με το νερό στο τραπέζι της ζωγραφικής, δυστυχώς θα πρέπει να παίξεις κάπου αλλού σήμερα.»

Οι άντρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη. Ή μήπως όχι;

Πατέρα, κάτσε φρόνιμα