in

Τι συνέβη όταν η οικογένειά μου και εγώ “αποσυνδεθήκαμε” για μία εβδομάδα

Στις μέρες μας τα περισσότερα σπίτια έχουν από έναν υπολογιστή και πολλές άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που προσφέρουν σύνδεση στο διαδίκτυο, χωρίς πολλά καλώδια και πρίζες.

Η εποχή του ασύρματου ίντερνετ, λοιπόν, φαίνεται να επηρεάζει κατά πολύ και τις οικογενειακές σχέσεις και ασχολίες.

Αυτό παρατήρησε και μία μαμά και αποφάσισε να «αποσυνδεθεί» για μία εβδομάδα, τόσο εκείνη όσο και τα παιδιά της.

Τι έμαθε, από αυτή την αποχή; Διαβάστε την ιστορία της και θα καταλάβετε…
«Στο σπίτι μου αγαπάμε πολύ την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές συσκευές. Τα παιδιά μου 7 και 5 ετών αντίστοιχα, συχνά παίζουν με το κινητό ή το tablet μου, ο σύζυγός μου χάνεται με τις ώρες στην οθόνη του και εγώ ασχολούμαι με το Facebook και το Instagram πάνω από 7 φορές την ημέρα. Ναι, είμαι η πρώτη που κατηγορώ, αλλά προσπαθώ να αντισταθώ και δεν τα καταφέρνω.

Έτσι ένα βράδυ στην διάρκεια του δείπνου πρότεινα μια ριζοσπαστική ιδέα. Όχι τηλεόραση, όχι κινητά, όχι tablets, όχι υπολογιστές και παιχνιδομηχανές για μία ολόκληρη εβδομάδα. Η οικογένειά μου θα “αποσυνδεόταν” και το σπίτι μας θα γινόταν μία ζώνη που η τεχνολογία δεν είναι ευπρόσδεκτη.

Στην αρχή όλοι ξαφνιάστηκαν και με κοίταξαν με απορία, αλλά τελικά τα παιδιά πείσθηκαν, αφού τους υποσχέθηκα βραδιές με ταινίες και επιτραπέζια. Ο πιο δύσκολος ήταν ο σύζυγός μου. Αλλά αφού του μίλησα και τον παρακάλεσα δέχθηκε και εκείνος.

Η πρώτη μέρα ήταν μακράν η ευκολότερη. Τα παιδιά ασχολήθηκαν με χειροτεχνίες και τα παιχνίδια τους, καθάρισαν το δωμάτιό τους και το βράδυ χαλάρωσαν και διάβασαν ιστορίες μαζί μου μέχρι την ώρα του ύπνου. Ήμασταν όλοι απίστευτα χαλαροί.

Μέχρι το επόμενο πρωί, οπότε και όλοι ξύπνησαν λιγάκι… νευρικοί εξαιτίας του κανόνα “όχι κινητά και τηλεοράσεις”. Ευτυχώς, ο γιος μου είχε τον πρώτο του αγώνα ποδοσφαίρου και έτσι η προσοχή μας στράφηκε εκεί. Τον χειροκροτήσαμε, τον παρακολουθήσαμε και έπειτα πήγαμε όλοι μαζί για πίτσα. Γεμάτοι ενέργεια στη συνέχεια κάναμε ποδήλατο και πατίνια στη γειτονιά, ενώ τα παιδιά πήγαν και στις κούνιες!

Βέβαια, μια μικρή παρασπονδία έγινε όταν τα παιδιά πήγαν σε ένα φιλικό πάρτι και είδαν video στο YouTube με τους φίλους τους. Θεώρησα, ότι θα ήταν άκαρδο να μην τους επιτρέψω. Πέρα από αυτό, όμως, μείναμε δυνατοί και προσηλωμένοι στον στόχο μας ολόκληρη την εβδομάδα.

Καθώς το πείραμά μας έφτανε στο τέλος του, παρατήρησα, ότι όλοι κοιμόμασταν καλύτερα, τα παιδιά είχαν λιγότερα ξεσπάσματα και όλοι ήμασταν γεμάτοι ενέργεια, ακόμα και στο τέλος της ημέρας.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι αν και απόλαυσα αυτές τις ημέρες και τις ώρες που ήρθα κοντά με την οικογένειά μου, μια τέτοια πραγματικότητα δεν είναι ρεαλιστική σήμερα. Δεν μπορείς να αφήσεις τα παιδιά να ζουν σε μία φούσκα, μακριά από τις τεχνολογικές εξελίξεις και εμείς αδυνατούμε να δουλέψουμε διαφορετικά.

Τούτου λεχθέντος, λοιπόν, υπόσχομαι, ότι θα προσπαθώ περισσότερο για την οικογένειά μου και θα κλείνω συχνότερα το κινητό και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές. Θα προσπαθώ να περνάω περισσότερη ώρα με τα παιδιά και τον σύζυγό μου. Οι ώρες που περάσαμε μαζί ήταν τόσο γλυκές και διασκεδαστικές, που σίγουρα θέλω να υπάρξουν και άλλες».

Πηγή

Αυτές είναι οι ενδείξεις – Πότε ένα παιδί είναι θύμα σχολικής βίας

Πώς να πείτε το πιο… γλυκό “όχι”!