Η σημασία του παιδικού θεάτρου στις ψυχές των παιδιών

Συνέντευξη στ Βαρβάρα Πεντζερίδου

Η αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια της παράστασης «Ο μικρός ονειροπόλος» σε μια όμορφη συνέντευξη

Η παράσταση «Ο μικρός ονειροπόλος» είναι ένα παραμύθι για τη δύναμη της θέλησης, την πίστη σε μια ιδέα, για τη σημασία των στόχων στη ζωή μας, για τα όνειρα που με αφοσίωση μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Όσο μεγάλα κι αν είναι…

Στα πλαίσια της, η αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια της, Βαρβάρα Πεντζερίδου, αποφάσισε να μιλήσει για τη μεγάλη σημασία που έχει το παιδικό θέατρο στις ψυχές των παιδιών και να παροτρύνει τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους πιο κοντά σε αυτήν την μορφή Τέχνης. Διαβάστε την.

Ποια η σημασία του παιδικού θεάτρου στις ψυχές των παιδιών;

Δεν είναι απλά ένας ορισμός που βασιζόμαστε πάνω του για να κάνουμε μία παρασταση. Το θέατρο είναι ανάγκη και για τους μικρούς και για τους μεγάλους θεατές. Έχουμε όλοι μας την ανάγκη να βλέπουμε θέατρο για να μπορούμε να ζούμε καλύτερα, να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, δοτικοί, επικοινωνιακοί ,άνθρωποι με ενσυναίσθηση, άνθρωποι που νοιάζονται για τους ανθρώπους. Η αγωγή της ψυχής που κρύβει η λέξη ψυχαγωγία, έχει μέσα της τη συγκίνηση, την έκφραση και τη δημιουργία που κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη, αλλιώς μας τρώει η καθημερινότητα, κλεινόμαστε στα προβλήματά μας, δεν βλέπουμε τον ήλιο που λάμπει πάνω από τα κεφάλια μας.

Ποιος είναι ο κεντρικός άξονας της παράστασης;

Τα όνειρα,οι μεγάλες ιδέες που ο καθένας έχει στο μυαλό του κι όταν θέλει να τις υλοποιήσει, πάντα βρίσκεται κάποιος για να τον κοροϊδέψει, να τον υποτιμήσει. Κι όμως υπάρχουν φορές που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα ,πολύ απλά γιατι πιστεύουμε σε αυτά, χωρίς να δίνουμε σημασία τι λένε οι άλλοι. Δύσκολο, επίπονο, αλλα σπουδαίο. Ο ήρωας της ιστορίας μας, Ο Μικρός Ονειροπόλος, έχει κάτι από μένα από σενα κι από όλους, είναι αυτός που κάνει όνειρα και τα όνειρα όχι μόνο δεν είναι ντροπή, αλλά είναι η σκάλα που ανεβαίνουμε για να φτάσουμε το ακατόρθωτο, να πιάσουμε το άπιαστο. Τα όνειρα , η φαντασία μας, είναι ο πλούτος της ανθρώπινης ψυχής.

Πως συνυπάρχει ο ηθοποιός με την κούκλα;

Ζηλεύω τους κουκλοπαίκτες και τους θαυμάζω για τη σχέση που έχουν με την κούκλα. Προσπαθώ να τη ζωντανέψω κοιτάζοντάς την με μεγάλη προσοχή. ‘Όταν στήνουμε τα αντικείμενα της παραστασης, παρατηρώ τις κούκλες, τις αγγίζω και μετά παίζω. Είναι δύσκολο το ζωντάνεμα της κούκλας, αλλά όταν πετυχαίνει είναι μαγικό, είναι προέκταση του σώματός μου, είναι η φωνή της φωνής μου ,η αγκαλιά μου.

Πόσο δύσκολο είναι να κρατήσετε το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών;
Είμαι και νηπιαγωγός. Όταν κάνω δραστηριότητα με τα παιδιά, είναι σαν να παίζω στη σκηνη. 25 ζευγάρια μάτια με κοιτάνε και πρέπει να τους κρατήσω το ενδιαφέρον, πρέπει να τους πείσω κι όλα αυτά γίνονται μέσα από το παιχνίδι. Στο νηπιαγωγείο μαθαίνουμε και εξερευνούμε τον κόσμο γύρω μας με κύριο εργαλείο το παιχνίδι. Έτσι και στην παράσταση, έχουμε εντάξει το θεατρικό παιχνίδι ,το τραγούδι, το κουκλοθέατρο, την αφήγηση και άλλα, σαν μια πολυμορφική δραστηριότητα. Δεν αφηγούμαστε απλώς, παίζουμε με τα αντικείμενα, με τις κούκλες, με τα παιδιά, με τους μεγάλους.

Γιατί πιστεύετε ότι το παιδικό θέατρο είναι σημαντικό και ποια η ευθύνη των ηθοποιών απέναντι σε αυτό το τόσο πολύτιμο κοινό;

Το παιδικό θέατρο δεν είναι απλώς σημαντικό, είναι προέκταση της καθημερινότητας των παιδιών. Τα παιδιά στο συμβολικό τους παιχνίδι, αναλαμβάνουν παιχνίδια ρόλων, μεταμορφώνουν αντικείμενα (μια πετσέτα, γίνεται κουβέρτα, μαξιλάρι ξεσκονόπανο, μαντίλι στα μαλλιά, καπέλο ως και αλεξίπτωτο και νησί και ότι βάλει ο νους σου) και παίζουν θέατρο, δίνουν παραστάσεις κάθε μέρα, άλλος είναι πειρατής, άλλος αστυνόμος, ένα κοριτσάκι είναι η μαμά, η αδερφή και πολλά άλλα. Η ευθύνη των ηθοποιών έγκειται στο γεγονός πρωτίστως να καταλάβουν ότι τα παιδιά είναι ηθοποιοί , έτσι κι αλλιώς, ότι στήνουν παραστάσεις για πλάκα χρησιμοποιώντας ένα πανί κι ένα ρολό από χαρτί υγείας και ξεπερνάνε κάθε φαντασία στον αυτοσχεδιασμό. Χρησιμοποιούν κι έναν παράξενο αυτοσχέδιο χρόνο ρημάτων..Τον Εξακολουθητικό Παρατατικό και κάνουν διανομή. Λένε παραδείγματος χάριν, εγώ θα ήμουν ο πειρατής ..να και το καράβι μου και μπορεί να σου δείχνουν ένα απλό χαρτι Α4. Αλλά να παίζουν με τέτοιο τρόπο..
που το χαρτί να γίνεται καράβι..και ταξιδεύεις μαζί τους.

Ποια η συνταγή για μια επιτυχημένη παράσταση;

Δεν ξέρω από συνταγές αλήθεια και με όλο το θάρρος, αλλά σε ότι έχω κάνει μέχρι τώρα, πάντα ομαδικά, έβαλα αγάπη , σας το λέω με το χέρι στην καρδιά και σας ευχαριστώ.

Πρεμιέρα: Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 19:00 
και κάθε Κυριακή στις 12:00 
Πού: Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης, Αίθουσα Θεατρικού Παιχνιδιού, Μενεμένης 5, Νέα Ιωνία (στάση Πευκάκια) 
Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) 
Εισιτήρια: 8 € (γενική είσοδος), 5 € (προπώληση) 
Προπώληση: Viva.gr και στο Ανοιχτό Ίδρυμα Εκπαίδευσης (ισόγειο) 
Κρατήσεις θέσεων: 210 2778618

Πηγή