in

KinderDocs: Προβολές ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους στο Μουσείο Μπενάκη

Το KinderDocs επιστρέφει για 3η χρονιά από τον Οκτώβριο 2018 στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς και φέρνει ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών!

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και Νέους KinderDocs πραγματοποιείται και φέτος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, και περιλαμβάνει προβολές και δράσεις, καθημερινές για σχολεία και σαββατοκύριακο για όλη την οικογένεια. Το φεστιβάλ, που έχει γίνει πια θεσμός, διαρκεί φέτος έως και τον Μάιο 2019, και απευθύνεται όπως πάντα σε παιδιά και νέους από 9 ετών, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, καθώς και σε όλους όσοι αγαπούν την τέχνη του ντοκιμαντέρ.

Στο φετινό πρόγραμμα, 15 ντοκιμαντέρ από 9 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου μάς καλούν να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της τέχνης του ντοκιμαντέρ και να δοκιμάσουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, με αφορμή ιστορίες που μας αφορούν όλους. Στην επιλογή του προγράμματος 2018/19 συμμετείχε κριτική επιτροπή από έξι νέους 12-14 ετών. Κάθε προβολή συνοδεύεται από συζήτηση ή/και δράση με στόχο τη δημιουργία των νέων σκεπτόμενων θεατών του αύριο, σήμερα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018 – 2019

Τεχνητή νοημοσύνη: το μέλλον είναι ήδη εδώ
More Human than Human, Tommy Pallotta & Femke Wolting, Η.Π.Α.,  2018, 79′ Ηλικίες από 12+

Αθήνα, Τετάρτη 17/10 (σχολεία) 10.00-12.00 & Κυριακή 21/10 (για όλους) 12.00-14.00

Ποιές είναι οι προσδοκίες από την τεχνητή νοημοσύνη και οι συνέπειές της για τον σημερινό κόσμο; Σε αυτή τη μεγάλου μήκους ταινία, οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν τις εξελίξεις στον τομέα και επιχειρούν να κατασκευάσουν ένα ρομπότ που θα πάρει τον ρόλο του σκηνοθέτη στην τελευταία σκηνή της ταινίας. Υπάρχει άραγε κίνδυνος το δημιούργημα του ανθρώπου, πολύ ικανότερο από τον ίδιο, διασυνδεδεμένο, αποκτώντας ίσως και αυτοσυνείδηση, να ξεπεράσει το ανθρώπινο είδος;

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένος ο Γεώργιος Βούρος, Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Οι μαγικές συνάψεις στο μυαλό ενός εφήβου
Δυο ταινίες σε μια προβολή για ηλικίες από 11+

Αθήνα, Τετάρτη 7/11 (σχολεία) 10.00-12.00 & Κυριακή 4/11 (για όλους) 12.00-14.00

A Field Guide to Being a 12-year-old Girl, Tilda Cobham-Hervey, Αυστραλία, 2017, 20′
Το 12 γίνεται είναι μαγικός αριθμός. Δώδεκα δωδεκάχρονες παρουσιάζουν με αυτοπεποίθηση ποιές είναι, τι σκέφτονται, πώς νιώθουν, τι θέλουν να αλλάξουν στον κόσμο. Για όσους είναι δώδεκα, θα γίνουν δώδεκα ή υπήρξαν δώδεκα.

Μy Happy Complicated Family, Tessa Louise Pope, Ολλανδία, 2017, 17ʹ
Η σύγχρονη οικογένεια μέσα από μια αντισυμβατική ματιά με αισιοδοξία και χιούμορ. Οι έφηβες Ίζα, Ντύλαν και Ιζαμπέλ μιλάνε για την εμπειρία τους: τα πήγαινε έλα, τις έξτρα μαμάδες και μητριές, τους πατεράδες δότες, τα αδέρφια από άλλο γάμο.

Ακολουθεί συζήτηση και δράση. Προσκεκλημένοι οι Very Young Contemporary Art

Μάθημα αστρονομίας: πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν;
Children of the Universe, Camille Budin, Ελβετία, 2018, 52ʹ
Ηλικίες από 10+

Αθήνα, Τετάρτη 28/11 (σχολεία) 10.00-12.00 & Κυριακή 18/11 (για όλους) 12.00-14.00 & Τετάρτη 3/4/2019 (σχολεία) 10.00-12.00

Ένα δημοτικό σχολείο στα βουνά της Ελβετίας ξεκινάει να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος, με τη βοήθεια της αστροφυσικού Stefani Juneau: το Μπιγκ Μπανγκ, τη δημιουργία των αστεριών, τα σουπερνόβα, τις μαύρες τρύπες, τη Γη. Σε ένα εισαγωγικό εργαστήριο αστρονομίας διάρκειας μίας εβδομάδας, τα παιδιά στην ταινία ανακαλύπτουν ότι τα πάντα, μικρά και μεγάλα, συνδέονται. Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις στη φύση, με αθώες, απλοϊκές ερωτήσεις, προσπαθούν να βρουν απάντηση στο μεταφυσικό ερώτημα: «Ποιά είναι η θέση μας στο σύμπαν;»

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένη η Δρ. Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού, Αστροφυσικός, Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Με την υποστήριξη της Ελβετικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση;
Berlin Rebel School, Alexander Kleider, Γερμανία, 2017, 92′

Ηλικίες από 13+

Αθήνα, Τετάρτη 5/12 (σχολεία) 10:00-12:00 & Κυριακή 2/12 (για όλους) 12:00-14:00

Μισούσατε το σχολείο ως παιδί; Σηκώνεστε με το ζόρι το πρωί να πάτε σχολείο; Σε αυτό το Λύκειο δεν υπάρχει διευθυντής ούτε βαθμοί. Οι μαθητές πληρώνουν τους καθηγητές, φτιάχνουν το πρόγραμμα και διευθύνουν το σχολείο. Ο Χανίλ, η Λένα κι ο Άλεξ είναι ήδη 20. Δεν πήραν ποτέ απολυτήριο και αποφασίζουν τώρα να δώσουν στον εαυτό τους μια δεύτερη ευκαιρία, σε ένα αντισυμβατικό σχολείο μοναδικό στη Γερμανία. Χωρίς τη συνηθισμένη ιεραρχία και πίεση στην τάξη, απολαμβάνουν μια νέα κοινωνικότητα. Πρέπει, όμως, κι αυτοί να περάσουν τις εξετάσεις (αντίστοιχες με τις Πανελλήνιες), όπως σε κάθε σχολείο της Γερμανίας. Έχουν δύο μόνο χρόνια για να προετοιμαστούν. Θα τα καταφέρουν;

Ακολουθεί συζήτηση. Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe.

Παιδική εργασία και παιδικά όνειρα: Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;
Τρεις ταινίες σε μια προβολή για ηλικίες από 10+

Αθήνα, Τετάρτη 6/2/2019 (σχολεία) 10.00-12.00 & Κυριακή 3/2/2019 12.00-14.00 (για όλους)

Kayayo the Living Shopping Baskets, Mari Riise, Νορβηγία, 2016, 32′
Στη Γκάνα, 100.000 κορίτσια ηλικίας από 6 ετών δουλεύουν στις αγορές, παρέχοντας ως μεταφορικό μέσο τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένα από αυτά είναι η οχτάχρονη Μπαμούνου.

Με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Hello Salaam, Κim Βrand, Ολλανδία, 2017, 16ʹ
Στις διακοπές τους, ο Μέρλιν και ο Σιλ αποφασίζουν να πάνε στη Λέσβο σε προσφυγικούς καταυλισμούς για να γνωρίσουν παιδιά στην ηλικία τους και να δουν από πρώτο χέρι πώς ζουν και τα βγάζουν πέρα.

Apollo Javakheti, Bakar Cherkezishvili, Γεωργία, 2017, 16ʹ
O 12χρονος Μπαντούρα ζει με τη μητέρα του σε ένα μικρό χωριό στη Γεωργία. Δουλεύει ως βοσκός και βοηθός τυροκόμος και ονειρεύεται να πάει στην Αμερική, κι από εκεί στο φεγγάρι.

Ακολουθεί συζήτηση και δράση. Προσκεκλημένοι οι Very Young Contemporary Art

Έφηβοι και ενήλικες, μια αποκαλυπτική προσέγγιση
All this Panic, Jenny Gage, USA, 2016, 79ʹ

Ηλικίες από 13+

Αθήνα, Κυριακή 17/2/2019 (για όλους) 12.00-14.00

Η ταινία, που γυριζόταν επί τρία χρόνια, παρακολουθεί δύο αδερφές, τις Ginger και Dusty, στο Μπρούκλιν, τους φίλους και συμμαθητές τους. Τις βλέπουμε να τελειώνουν το Λύκειο,σε μια μικρογραφία του τι συμβαίνει με τους νέους των μεγάλων αστικών κέντρων σήμερα. Με σπουδές καλλιτεχνικής φωτογραφίας, η σκηνοθέτης και ο διευθυντής φωτογραφίας καταφέρνουν να περάσουν την πανέμορφη και ευαίσθητη αισθητική τους, καταγράφοντας με πολύ ιδιαίτερο τρόπο προσωπικές στιγμές ανακάλυψης και φιλίας, θυμίζοντας και στους ενήλικους θεατές πόσο δύσκολο είναι συχνά το να μεγαλώνεις.

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένη η Μαριαλένα Σπυροπούλου, Ψυχολόγος –Ψυχοθεραπεύτρια.

Τι γίνεται το πλαστικό που καταναλώνουμε;
Plastic China Jiu-liang Wang, China, 2016, 82ʹ

Ηλικίες από 10+

Αθήνα, Τετάρτη 20/3/2019 (σχολεία) 10.00-12.00 & Κυριακή 17/3/2019 (για όλους) 12.00-14.00

Σε μια απέραντη χωματερή στην κινεζική ύπαιθρο, παιδιά μαθαίνουν για τον έξω κόσμο μέσα από πεταμένες εφημερίδες και περιοδικά. Όμως η εντεκάχρονη Γιτζί ονειρεύεται να γευτεί αληθινά φρούτα και να φροντίζει υγιή ζώα, να πάει σχολείο και να έχει φίλους της ηλικίας της. Αδελφές ψυχές  με τον ιδιοκτήτη του τοπικού εργοστασίου ανακύκλωσης, θα καταφέρουν άραγε να ξεφύγουν, ή θα τους καταπιεί το αδηφάγο περιβάλλον τους; Μια σπαρακτική, εξαιρετικά σκηνοθετημένη ταινία.

Ακολουθεί συζήτηση. Προσκεκλημένοι το Δίκτυο Μεσόγειος S.O.S.

Θεματική εβδομάδα, Γυμνάσιο: Εθισμός – διαδίκτυο
Δυο ταινίες σε μια προβολή για ηλικίες από 12+

Αθήνα, Τετάρτη 22/5/2019 (σχολεία) 10.00-12.00

The Girl of 672K, Mirjam Marks, Ολλανδία/Netherlands, 2015, 18΄
Η 15χρονη Ανεχίν έχει σχεδόν 700.000 Instagram followers. Είναι διάσημη, αλλά προσπαθώντας να συμβιβάσει τη δημόσια εικόνα με τον αληθινό εαυτό της, πρέπει να διαχειριστεί την αυξανόμενη πίεση από τους θαυμαστές της και από τις διαφημιστικές εταιρείες για την εμπορική εκμετάλλευση της δημοτικότητάς της.

My Dearest F#cking Phone, Eef Hilgers, Ολλανδία/Netherlands, 2014, 18ʹ
Όπως πολλά κορίτσια στην εφηβεία, η Κλάουντια έχει σχέση αγάπης-μίσους με το κινητό. Μαζί της, εξερευνούμε τον κόσμο των social media. Πόσο σημαντικά είναι τα Facebook Likes; Πώς θα αντέξει στις διακοπές με τους γονείς της, που δεν θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Ακολουθεί συζήτηση με αφορμή τη θεματική εβδομάδα στο Γυμνάσιο.

Πηγή

‘Αδεια φροντίδας παιδιού και στον πατέρα: Πότε τι δικαιούται, πόσο διαρκεί

Πως να χτίσουμε σωστή επικοινωνία με το παιδί

Back to Top

Μπαμπά!
Πριν φύγεις...

Λάβε απ' ευθείας στο email σου τα καλύτερα άρθρα για μπαμπάδες!

Μη φοβάσαι, δε στέλνουμε spam

Close