in

5 Χαρακτηριστικά γονιών που οδηγούν τα παιδιά να αποτύχουν στη ζωή τους!

Το να είσαι γονιός είναι από τα δυσκολότερα πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει ο καθένας μας. Ξαφνικά είσαι υπεύθυνος για κάποιον πέρα από τον εαυτό σου και οφείλεις να αναθρέψεις αυτό το άτομο όσο πιο σωστά γίνεται. Τι να πάει να πει σωστά, όμως, και πως θα καταφέρεις να μεγαλώσεις ένα παιδί που αργότερα στη ζωή του θα επιτύχει και θα είναι ευτυχισμένο; Και τελικά ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά γονιών που οδηγούν τα παιδιά να αποτύχουν στη ζωή τους;

Γιατί όλοι ξέρουμε πως οι γονείς είναι αυτοί που ουσιαστικά μας διαμορφώνουν στη ζωή μας. Υπάρχουν βέβαια κάποια χαρακτηριστικά των γονιών που κόβουν τα φτερά του παιδιού, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο επιτυχημένα στη ζωή τους. Ποια είναι αυτά; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και θα λυθούν όλες οι απορίες σου.

Τα χαρακτηριστικά των γονιών που τα παιδιά τους δεν πετυχαίνουν στη ζωή

Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να αποφύγουν τα λάθη που κάναμε και προσπαθούμε σε κάθε περίσταση να τα αποτρέψουμε και να τα προστατέψουμε. Δυστυχώς, όπως εμείς μάθαμε από τα λάθη μας και γίναμε καλύτεροι, έτσι πρέπει να μάθουν και τα παιδιά μας- ακόμα και αν είναι τα ίδια λάθη με τα δικά μας. Αν δεν πάθεις, δε θα μάθεις. Με το να είσαι μια υπερπροστατευτική μαμά, μεγαλώνεις ένα κακομαθημένο παιδί σε μια φούσκα που έχει μάθει να τα έχει όλα έτοιμα. Δε θα μπορέσει να επιβιώσει έτσι το παιδί σου μετά στην ενήλικη ζωή του.

Χρησιμοποιούν το ξύλο σαν τιμωρία

Το ξύλο δεν βοήθησε και δεν εξέλιξε ποτέ και κανένα παιδί σαν άνθρωπο. Η βία δεν είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης και αυτό θα πρέπει να το ξέρει κάθε γονιός. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε ακόμα στο σχολείο θα επέτρεπαν την βέργα. Το ξύλο μόνο παιδικά τραύματα και φόβο μπορεί να προκαλέσει σε ένα παιδί. Η σωστή τιμωρία είναι ένα time out στο δωμάτιο του όπου μπορεί να σκεφτεί τι έχει κάνει, έτσι ώστε μετά να μπορέσετε να το συζητήσετε παρέα και να καταλάβει το λάθος του.

Τα αφήνουν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή

Ναι ζούμε σε μια εποχή όπου κατά έναν τρόπο “οφείλουμε” να μυήσουμε τα παιδιά μας στην τεχνολογία, μιας και θα είναι σίγουρο εφόδιο για την ζωή τους περαιτέρω. Αφήνοντας όμως το παιδί ανεξέλεγκτα μπροστά σε έναν υπολογιστή ή ένα κινητό ή την τηλεόραση, μόνο να το αποχαυνώσεις θα το καταφέρεις. Η εξοικείωση με την τεχνολογία θα πρέπει να περιέχει μέσα και στοιχεία μάθησης και φυσικά να υπάρχουν όρια. Δε μπορεί να περνάει 10 ώρες πάνω από έναν υπολογιστή και 2 ώρες κάνοντας οτιδήποτε άλλο.

Δεν δείχνουν αρκετά την αγάπη τους

Ένα από τα πιο συχνά λάθη των γονέων είναι ότι ξεχνούν να δείξουν πόσο αγαπούν τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι γονείς επικεντρώνονται τόσο πολύ στο να μάθουν τα παιδιά ξένες γλώσσες, υπολογιστές, να κάνουν αθλήματα και γενικότερα να είναι τέλεια. Ξεχνούν όμως να ρωτήσουν πως νιώθουν τα παιδιά τους και ξεχνούν να δείξουν πόσο περήφανοι είναι για αυτά- και πόσο περήφανοι θα ήταν για αυτά ακόμα και αν δεν μάθαιναν ξένες γλώσσες ή κάτι από τις απαιτήσεις τους.

Φωνάζουν και βρίζουν μπροστά στα παιδιά

Το να φωνάζεις στο παιδί σου είναι λεκτική και συναισθηματική βία. Το να φωνάζεις και να βρίζεις γενικότερα μπροστά στο παιδί σου- είτε με τον σύντροφο σου, είτε γενικότερα- είναι επίσης ένα μεγάλο τραύμα. Τα παιδιά είναι σφουγγάρια και τείνουν να υιοθετούν συμπεριφορές. Στην αρχή, οι έντονες και επιθετικές αντιδράσεις σου θα το τρομάζουν, έπειτα όμως θα υιοθετήσει αυτή τη συμπεριφορά. Και δυστυχώς με μια πολύ κακή συμπεριφορά ποτέ κανείς δεν πήγε μπροστά.

ediva.gr

11 σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι γονείς στους εαυτούς τους

Εκτιμάμε όσο πρέπει τους σύγχρονους μπαμπάδες;