in

5 Συμπεριφορές που κάνουν περισσότερη ζημιά από ό,τι νομίζετε

Ως γονείς, προσπαθούμε συχνά να είμαστε τα καλύτερα πρότυπα για τα παιδιά μας. Ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε σε αυτά τις αξίες και τις συμπεριφορές που θα τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν ως υπεύθυνα, σεβαστά και ευγενικά άτομα. Ωστόσο, μερικές φορές, χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε, ασχολούμαστε με συμπεριφορές που μπορούν να κάνουν περισσότερη ζημιά από ό,τι νομίζουμε. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πέντε φαινομενικά ανώδυνες συμπεριφορές που συχνά εμπλέκονται οι μπαμπάδες και θα συζητήσουμε πώς μπορούν να έχουν μια διαρκή επίδραση στα παιδιά μας.

  1. Κριτική προς προπονητές και δασκάλους

Είναι φυσικό για τους μπαμπάδες να προστατεύουν τα παιδιά τους, ειδικά όταν πρόκειται για την εκπαίδευση και τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους. Ωστόσο, η ανοικτή κριτική προς προπονητές και δασκάλους μπροστά στα παιδιά σας μπορεί να στείλει το λάθος μήνυμα. Ενώ είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε ανησυχίες όταν προκύπτουν, το να το κάνουμε με σεβασμό και με κατασκευαστικό τρόπο είναι καίριο. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να επιλύουν προβλήματα χωρίς να προσφεύγουν στην αρνητικότητα.

Αντί αυτού, συμμετέχετε σε ανοικτή και υποστηρικτική επικοινωνία με το παιδί σας για τις εμπειρίες του. Ενθαρρύνετέ τα να εκφράζουν τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους και εργαστείτε μαζί τους για να βρείτε λύσεις που προάγουν την προσωπική τους ανάπτυξη και μάθηση.

  1. Διέλευση από τις σήμανσης stop

Οι συνήθειες οδήγησης μπορούν να έχουν μια βαθιά επίδραση στη συμπεριφορά και την στάση των παιδιών απέναντι στους κανόνες. Η διέλευση από τα σήματα stop χωρίς να σταματήσετε ή η εμπλοκή σε άλλες επικίνδυνες συμπεριφορές οδήγησης μπορεί να φαίνονται ασήμαντες, αλλά στέλνουν το μήνυμα ότι οι κανόνες μπορούν να παραβιάζονται όταν είναι βολικό. Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, απορροφούν τη συμπεριφορά που παρατηρούν και αυτό μπορεί να μεταφραστεί στις δικές τους ενέργειες αργότερα στη ζωή τους.

Θέστε ένα θετικό παράδειγμα ακολουθώντας τους κανόνες κυκλοφορίας και εξηγήστε τη σημασία τους στα παιδιά σας. Δείξτε τους ότι οι κανόνες υπάρχουν για να διατηρούν την ασφάλεια όλων και ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά στον δρόμο είναι αδιαπραγμάτευτη.

  1. Βραδινά σνακ

Τα βραδινά σνακ μπορεί να είναι ένας πειρασμός, μια απόλαυση, ειδικά μετά από μια μακρά ημέρα. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι επιβλαβής τόσο για την υγεία σας όσο και για την υγεία των παιδιών σας. Το φαγητό αργά μπορεί να διαταράσσει τον κύκλο ύπνου σας και να οδηγήσει σε κακές διατροφικές συνήθειες και για τα παιδιά σας.

Προωθήστε υγιεινές διατροφικές συνήθειες θέτοντας έναν τακτικό προγραμματισμό γευμάτων και ενθαρρύνοντας τα παιδιά σας να κάνουν υγιεινές επιλογές. Δώστε το παράδειγμα επιλέγοντας υγιεινά σνακ και αποφεύγοντας την βραδινή λιχουδιά

  1. Να λέτε “Δεν μου αρέσει αυτός ο άνθρωπος!”

Τα παιδιά συχνά βλέπουν τους γονείς τους ως πρότυπα, και τείνουν να μιμούνται τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους. Να λέτε αρνητικά πράγματα για άλλους, είτε πρόκειται για ένα γείτονα, ένα φίλο ή ένα συνάδελφο, μπορεί να διδάξει στα παιδιά σας να είναι κριτικά και κλειστόμυαλα.

Αντί αυτού, ενθαρρύνετε μια ανοικτή συζήτηση για την πολυμορφία και τις διαφορές. Διδάξτε στα παιδιά σας να σέβονται τις απόψεις των άλλων και να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα βασισμένα στην προσωπική τους επαφή και κατανόηση.

  1. Να λέτε αθώα ψέματα

Τα αθώα ψέματα μπορεί να φαίνονται ανώδυνα, ακόμα και ευγενικά σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά μπορούν να διαλύσουν την εμπιστοσύνη εντός της οικογένειας. Τα παιδιά είναι εξαιρετικά αντιληπτικά και μπορούν να ανιχνεύσουν την αναντιστοιχία. Όταν ανακαλύπτουν τους γονείς τους να λένε ψέματα, μπορεί να τους κάνει να αμφισβητούν την ειλικρίνεια τους.

Δώστε μια κουλτούρα ειλικρίνειας εντός της οικογένειάς σας, θέτοντας ένα παράδειγμα ειλικρίνειας. Εξηγήστε τη σημασία της ειλικρίνειας και τις συνέπειες της ανειλικρίνειας και ενθαρρύνετε την ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία με τα παιδιά σας.

Ως μπαμπάδες, οι ενέργειές μας και οι συμπεριφορές μας επηρεάζουν σημαντικά την ανάπτυξη και τον κόσμο ενός παιδιού. Είναι κρίσιμο να είμαστε προσεκτικοί στις φαινομενικά μικρές συμπεριφορές που μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες. Με το να είμαστε ενήμεροι για αυτά τα πιθανά ανθρώπινα λάθη και με το να εργαζόμαστε ενεργά για να παρέχουμε θετικά παραδείγματα συμπεριφοράς, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν ως υπεύθυνα, σεβαστά και ευγενικά άτομα που θα κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

 

5 πράγματα που χρειάζονται οι μπαμπάδες για να είναι αποτελεσματικοί

7 Πράγματα που τα παιδιά σας δεν θα ξεχάσουν ποτέ