in

7 Πράγματα που τα παιδιά σας δεν θα ξεχάσουν ποτέ

Ως γονείς, οι πράξεις και τα συμπεριφορές μας επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή των παιδιών μας και αφήνουν βαθιές εντυπώσεις. Οι λέξεις μας, οι πράξεις μας, ακόμη και οι σιωπηλές κινήσεις διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μας μας βλέπουν και βλέπουν τον κόσμο γύρω τους. Ενώ υπάρχουν αμέτρητες πτυχές της γονικής φροντίδας που συνεισφέρουν στον πολύπλοκο ιστό των αναμνήσεων, υπάρχουν επτά πράγματα που τα παιδιά σας δεν θα ξεχάσουν ποτέ για εσάς.

  1. Πόσο φωνάζετε ή πόσο θυμώνετε

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια, απορροφούν τα πάντα γύρω τους, και ένα πράγμα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ είναι πόσο συχνά φωνάξατε ή πώς ξεσπάσατε σε θυμό. Οι φωνές μπορεί να έχουν βαθιά επίδραση στα παιδιά, διαμορφώνοντας την συναισθηματική τους ανθεκτικότητα και ακόμα και επηρεάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας τους. Ως γονείς, είναι ζωτικό να προτείνουμε αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της ανυπομονησίας και του θυμού, καθώς τα παιδιά είναι περισσότερο πιθανό να αντιγράψουν τη συμπεριφορά μας.

  1. Ο τρόπος της αγάπης σας

Καθένας από εμάς εκφράζει την αγάπη διαφορετικά, είτε μέσω της σωματικής επαφής, των λέξεων, των πράξεων, του ποιοτικού χρόνου ή των δώρων. Τα παιδιά σας θα θυμούνται πώς εκφράζετε την αγάπη σας και συχνά θα ανταποκρίνονται καλύτερα στον συγκεκριμένη τρόπο. Η κατανόηση της αγάπης του παιδιού σας και η έκφραση της αγάπης σας με έναν τρόπο που τους αφορά μπορεί να ενισχύσει το δέσιμό σας και να δημιουργήσει ανθεκτικές αναμνήσεις και ασφάλεια. Θα θυμούνται τον κύριο τρόπο με τον οποίο συνήθως τους δείχνετε την αγάπη σας. Οι γιοί μου θα θυμούνται ότι συχνά τους έδινα αγκαλιές, αφού η σωματική αγκαλιά είναι η κύρια γλώσσα της αγάπης μου. Τα παιδιά σας μπορεί να αναπολούν και να λένε: “Ο μπαμπάς μας μας εξέπληττε πάντα με ένα μικρό δώρο όταν γυρνούσε από τις δουλειές του”, υποδεικνύοντας τη δραστηριότητα του δώρου, ή “Ο μπαμπάς μας πάντα μας υπενθύμιζε πόσο σημαντικοί ήμασταν γι’ αυτόν,” αντανακλώντας τις λέξεις της επιβεβαίωσης.

  1. Εκείνη την φορά που τους εξέπληξε

Οι εκπλήξεις, μικρές και μεγάλες, μπορούν να δημιουργήσουν μαγικές στιγμές που θα μείνουν μαζί τους μια ζωή. Μπορεί να πρόκειται για μια απρόβλεπτη εκδρομή μιας ημέρας, μια έκπληξη για τα γενέθλιά τους ή ακόμη και απλά ένα αναπάντεχο σημείωμα στον λαχταριστό τους σάκο γεύματος. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν στα παιδιά σας ότι τα νοιάζεστε βαθιά και είστε διατεθειμένοι να κάνετε τα πάντα για να φέρετε χαρά στη ζωή τους.

  1. Ο τρόπος που συμπεριφέρεστε όταν κανείς δεν παρακολουθεί

Τα παιδιά είναι προσεκτικοί παρατηρητές και παρακολουθούν όχι μόνο πώς συμπεριφέρεστε στην παρουσία τους αλλά και όταν νομίζετε ότι δεν σας παρακολουθούν. Η ειλικρίνεια και η συνέπεια των αξιών σας, ακόμα και σε ιδιωτικές στιγμές, κάνουν μια ιδιαίτερη εντύπωση σε αυτά. Να είστε προσεκτικοί στο παράδειγμα που δίνετε όταν κανείς δεν σας παρακολουθεί, καθώς διαμορφώνει την αίσθηση της ηθικής τους.

  1. Οι οικογενειακές παραδόσεις σας

Οι οικογενειακές παραδόσεις παρέχουν αίσθηση σταθερότητας και ταυτότητας. Είτε πρόκειται για μια ιδιαίτερη οικογενειακή παράδοση για μία εορταστική περίοδο, για μια εβδομαδιαία οικογενειακή βραδιά παιχνιδιών, είτε ακόμη και για μια μυστική συνταγή που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, αυτές οι τελετουργίες δημιουργούν ανεξίτηλες αναμνήσεις και ενισχύουν το δεσμό της οικογένειας. Τα παιδιά τιμούν αυτές τις παραδόσεις και συχνά τις συνεχίζουν με τις δικές τους οικογένειες στο μέλλον.

  1. Ο τρόπος που τα έκανες να αισθάνονται

Η διάσημη Maya Angelou είπε κάποτε: “Έμαθα ότι οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να αισθάνονται.” Τα παιδιά σας θα θυμούνται τη ζεστασιά της αγκαλιάς σας όταν ήταν αναστατωμένα, την ενθάρρυνση που τους προσφέρατε κατά τις δύσκολες στιγμές και τον πραγματικό περηφάνια που δείξατε όταν επέτυχαν τους στόχους τους. Αυτά τα συναισθήματα αποτυπώνονται στις καρδιές και τα μυαλά τους, διαμορφώνοντας την αυτοεκτίμησή τους και την αυτοπεποίθησή τους.

  1. Ο τρόπος που τους υποστηρίξατε

Η υποστήριξη των παιδιών σας στα όνειρα και τις προσπάθειές τους είναι μία από τις πιο βαθιές και ανεξίτηλες εντυπώσεις που μπορείτε να αφήσετε. Είτε τα ενθαρρύνετε στα παιχνίδια ποδοσφαίρου, τους βοηθάτε με τα μαθήματά τους, είτε τους παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, η ακλόνητη υποστήριξή σας γίνεται ένας αναφορικός πυλώνας που θα μεταφέρουν μαζί τους στην ενηλικίωση. Η πίστη σας σε αυτά τα υποκινεί να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους και την ανθεκτικότητά τους.

 

5 Συμπεριφορές που κάνουν περισσότερη ζημιά από ό,τι νομίζετε

5 όμορφες στιγμές που πρέπει να μοιραστούν μπαμπάδες και γιοι