Πολλές φορές πριν από την απόκτηση ενός μωρού έχουμε σαν συντροφιά ένα κατοικίδιο και μάλιστα αποτελεί μέρος της οικογένειας μας.Τι γίνετε όμως με την έλευση του μωρού στο σπίτι ;
Αλλάζουν οι ισορροπίες και από εκεί που δεν μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς το αγαπημένο μας ζωάκι τώρα μπαίνει στα αζήτητα ή ακόμα χειρότερα ψάχνουμε τρόπο να το ξεφορτωθούμε από φόβο και διάφορους μύθους που το συνοδεύουν. Η άγνοια δε,είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να εδραιώσει πάγιες πεποιθήσεις.
ΜΥΘΟΣ 1 :Tα κατοικίδια είναι βρώμικα και έχουν αρρώστιες
Από την στιγμη που έχουμε το κατοικίδιο μας εμβολιασμένο και προσέχουμε την καθημερινή διατροφή και περιποίηση του δεν υπάρχει κίνδυνος για την μετάδοση κάποιας ασθένειας.
Αντιθέτως είναι πιο πιθανή η μετάδοση κάποιου ανθρωπίνου μικροβίου στο σκύλο ή το γατάκι μας γιατί έχουν διαφορετικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Σχετική έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που ζουν με κατοικίδια ζώα, κυρίως σκυλιά, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν λοιμώξεις του αναπνευστικού σε σύγκριση με παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς κάποιο ζωάκι στον ίδιο χώρο. Εξαιρούνται βέβαια, κάποιες αλλεργίες που είναι αναπόφευκτες εξαιτίας του τριχώματος.
TIP: Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών πριν ο γονιός ακουμπήσει το παιδί καθώς καλό είναι το παιδί να μην έρχεται σε επαφή με τα πράγματα του ζώου που μπορεί να βάλει στο στόμα του.
ΜΥΘΟΣ 2:Το κατοικίδιο μπορεί να κάνει κακό στο μωρό μου.
Το κατοικίδιο μας χρειάζεται καθοδήγηση για το πως θα συμπεριφερθεί στο μωρό και εξαρτάται από εμάς να του το δείξουμε.
TIP:Πριν πάτε στο σπίτι με το μωρό τοποθετείστε στο κουνακι του μαιευτηρίου ένα πανάκι ή και ένα σκουφάκι για ένα 24ωρο προκειμένου να αποκτήσει την μυρωδιά του και να το αναγνωρίσει ως μέλος της οικογένειας.
Mάθετε στα παιδιά πως να παίζουν με το κατοικίδιο αποφεύγοντας τις απότομες και βίαιες κινήσεις και δείξτε τους τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια της κούρασης ή του στρες του .
Σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα,απευθυνθείτε σε εκπαιδευτή.