in

Πόσο συχνά έρχονται… σε ρήξη τα μέλη μιας οικογένειας;

Έρχεσαι καθημερινά σε αντιπαράθεση με τους γονείς σου ή τα παιδιά σου; Απολύτως φυσιολογικό. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι κάθε οικογένεια ανεξαιρέτως διαφωνεί μέσα στη μέρα και μάλιστα όχι μόνο για μερικά λεπτά. Εάν, λοιπόν,  νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις πρόβλημα επικοινωνίας με τους δικούς σου κάνεις μεγάλο λάθος. Τα παρακάτω αποτελέσματα ίσως σου δώσουν κουράγιο και σε ανακουφίσουν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι γονείς φάνηκε πως είχαν ούτε μία, ούτε δύο αλλά 2,184 διαφωνίες με τα παιδιά τους κάθε χρόνο και οι περισσότερες από αυτές αφορούσαν το φαγητό και το ποτό.

Αναλυτικότερα, από τους 2000 γονείς παιδιών ηλικίας 2 έως 12 ετών που ρωτήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι διαφωνούσαν με τους απογόνους τους τόσο για το τι πρέπει να κάνουν, να τρώνε αλλά και τι να πίνουν καθημερινά.

Έτσι κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, οι οικογένειες διαφωνούσαν έξι φορές- συνολικά 42 φορές εβδομαδιαίως ή 182 μηνιαίως.

Η πιο συνηθισμένη αιτία για να φουντώσει ένας τσακωμός αποδείχτηκε πως είναι το παιδί να μη φάει όλο του το φαγητό, με επόμενη πιο συνηθισμένη αιτία την ακαταστασία του δωματίου. Μία ακόμα αιτία ήταν το παιδί να πει πως πεινάει, ωστόσο, να μη δέχεται τελικά να καταναλώσει ένα κατά τα άλλα υγιεινό φαγητό.

Από τα αποτελέσματα, αξίζει να αναφερθεί πως οι γονείς φάνηκε να κερδίζουν μόνο λίγους περισσότερους από τους μισούς τσακωμούς, καθώς όπως παραδέχτηκαν 6/10 συχνά καταλήγουν σε συμβιβασμούς για να διατηρήσουν τις ισορροπίες.

“Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η κατάληξη σε κάποιον συμβιβασμό με τα παιδιά τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Capri-Sun, που διεξήγαγε την έρευνα. “Με την πλειοψηφία των τσακωμών να αφορούν τα τρόφιμα και τα ποτά, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες έχουν αναμφισβήτητα δύσκολο έργο να φέρουν εις πέρας διατηρώντας παράλληλα το πάνω χέρι ».

Ο εθισμός των παιδιών σε γλυκά και σοκολάτα πριν από τα γεύματα, η αναβολή του ύπνου και η ασυνέπεια στις διάφορες εργασίες π.χ του σχολείου αποτελούν άλλες συνηθισμένες αιτίες για να ξεκινήσει κάποια διαφωνία. Το βούρτσισμα των δοντιών βρέθηκε στη λίστα με τις δέκα κύριες αιτίες τσακωμού σε μια οικογένεια.

Από την έρευνα προέκυψε παράλληλα ότι ο μέσος όρος διάρκειας ενός καβγά ανέρχεται στα οκτώ λεπτά.

Τέλος, οι μαμάδες και οι μπαμπάδες μπορεί να ξόδευαν 16 ολόκληρα λεπτά για να διαπραγματευτούν, ενώ σχεδόν οι μισοί κατέληγαν σε συμφωνίες για να κάνουν τα παιδιά να φάνε ή να πιούνε αυτά που θέλουν.

Σχεδόν εννέα στους δέκα προσέφεραν στα παιδιά κάποιο αντάλλαγμα για να τα πείσουν, όπως επιπλέον χρόνο για τα gadget τους, ή χρηματική αμοιβή. Τέλος, σχεδόν οι μισοί απειλούσαν να αφαιρέσουν το χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από  την οθόνη ως τιμωρία.

parallaximag.gr

 

Τα ψυχικά τραύματα της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν τα γονίδιά μας

Ποιος είναι ο ρόλος του άντρα μέσα στις σχέσεις – Η πορεία του στο χρόνο