in

Πότε πρέπει να αρχίζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει;
Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν υπάρχει η ιδανική στιγμή για να μάθουν στο παιδί τους για το σεξ και αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στο παιδί σε όσον αφορά στην μετέπειτα σεξουαλική του ζωή. Ιδανική χρονική στιγμή δεν υπάρχει, διότι το ίδιο το παιδί θα μας κατευθύνει με την εγγενή περιέργειά του.

Ακόμη και στα 2 ή 3 του χρόνια, ένα παιδί διακατέχεται από έντονη περιέργεια για το πώς γεννιούνται τα μωρά. Στις ηλικίες αυτές καλό είναι να απαντάμε στην συμβολική γλώσσα του παιδιού, με απλοϊκό και ταυτόχρονα συγκεκριμένοτρόπο. Λ.χ. ότι η κοιλιά της μαμάς είναι ένα ζεστό σπιτάκι μέσα στο οποίο μεγαλώνει το μωρό μέχρι να έρθει στον κόσμο και σε αυτό βοηθάει και ο μπαμπάς για να γίνει.

Από το δημοτικό το παιδί θα λαμβάνει ερεθίσματα τόσο από την επαφή με το δικό του σώμα όσο και με τους συμμαθητές του, οπότε τότε περνάμε το μήνυμα ότι οι ερωτικές περιπτύξεις είναι κάτι φυσιολογικό που γίνεται στην (προ-) ενήλικη ζωή και επ? ουδενί δεν είναι κακό ή ντροπή.

Η έκθεση του γυμνού σώματος από τον γονιό προς το παιδί θα πρέπει να γίνεται με όρια (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον γονιό του αντίθετου φύλου) ενώ στο παιδί λέμε ότι το γυμνό είναι προσωπικό, αλλά ταυτόχρονα το αφήνουμε ελεύθερο να εκφράζεται με το σώμα του δίχως να τον ενοχοποιούμε. Π.χ. είναι επιλογή του να φοράει ή όχι σουτιέν στο μαγιό της παραλίας ένα κοριτσάκι ανάλογα με το πόσο άνετα αισθάνεται.

Στην εφηβεία οι συζητήσεις μπορούν να γίνονται ανοικτά και σε βάθος, δίχως όμως ο έφηβος να νιώσει πίεση και να περιλαμβάνουν ενημέρωση για το AIDS, μεθόδους αντισύλληψης, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και ενημέρωση γύρω από τις συναισθηματικές διαστάσεις των ερωτικών σχέσεων.

Τι κινδύνους ενέχουν οι συζητήσεις γύρω από το σεξ; Πώς μπορούμε να δώσουμε τις καταλληλότερες απαντήσεις ως γονείς;

H πρόωρη έναρξη συζητήσεων δεν αυξάνει την πιθανότητα ένα παιδί να ξεκινήσει πρόωρα την σεξουαλική του ζωή, σε αντίθεση με τον φόβο πολλών γονιών. Ένα καλά ενημερωμένο παιδί που νιώθει καλά με το σώμα του και τη σεξουαλικότητά του είναι πιθανότερο να κάνει υγιείς σχέσεις και να λειτουργήσει με υπευθυνότητα μέσα σε αυτές στο μέλλον.

Ως γονείς θα πρέπει να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας και να το αποδεχτείτε το ίδιο αλλά και την περιέργειά του δίχως όρους και προϋποθέσεις για οποιοδήποτε θέμα σας ρωτήσει.

Αποφύγετε να προβάλετε στο παιδί δικούς τους σας φόβους ή ταμπού για το σεξ, πράγμα που θα το μπερδέψει και θα το ενοχοποιήσει στην πορεία.

Μην αφήνετε αναπάντητα ερωτήματα ώστε να μην ψάξει αλλού για απαντήσεις και προσπαθήστε να προσαρμόζετε πάντα αυτά που λέτε στην γλώσσα της ηλικίας του παιδιού αλλά και στην προσωπικότητά του. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τους δικούς του ρυθμούς τους οποίους οφείλετε να σεβαστείτε.

Να είστε συνεπείς ως γονείς μεταξύ σας ως προς τα μηνύματα που του δίνετε δίχως να πέφτετε στην παγίδα τις διπλότητας και της αντιφατικότητας.

Πηγή

Αυτό που θέλουν οι μπαμπάδες!

Ένας στους πέντε ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες των ανδρών!