in

Αυτό που θέλουν οι μπαμπάδες!

Ο ρόλος του μπαμπά στις μέρες μας είναι παρεξηγημένος. Καθώς όλα τα φώτα πέφτουν στη μαμά, συχνά ο ρόλος του αλλά και οι ανάγκες του μπαμπά παραμερίζονται. Τι σκέφτονται όμως και τι θέλουν οι μπαμπάδες σήμερα;

 

Ο ρόλος του πατέρα τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν ταυτισμένος με την εικόνα του κουβαλητή, του αρχηγού της οικογένειας που έλειπε τις περισσότερες ώρες της ημέρας στη δουλειά, αλλά όταν γύριζε γινόταν το κέντρο της προσοχής. Σήμερα οι μπαμπάδες εξακολουθούν να εργάζονται για την οικογένεια, όμως το ίδιο κάνουν και οι μαμάδες. Έτσι, ο ρόλος του κουβαλητή ισχύει πλέον και για τα δύο φύλα.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος του πατέρα στην οικογένεια; Σίγουρα είναι πολύ πιο σημαντικός από ό,τι συχνά θέλουμε να πιστεύουμε. Όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι ο ρόλος του πατέρα σε μια οικογένεια είναι καθοριστικός για τη συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών και κυρίως των κοριτσιών. Τα παιδιά χρειάζονται την ισορροπημένη σχέση των γονιών τους και τους ευδιάκριτους ρόλους, ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ισορροπήσουν και τα ίδια.

 

Τα παλιά πρότυπα του μπαμπά!

Ποια είναι, όμως, τα πατρικά πρότυπα που μέχρι τώρα ήταν τα πλέον συνηθισμένα στις ελληνικές οικογένειες;

  • Ο απών μπαμπάς: Ο πατέρας που έχει αφήσει το έργο της αγωγής του παιδιού αποκλειστικά στη μητέρα και συνήθως δουλεύει πολύ.
  • Ο αυστηρός μπαμπάς: Ο πατέρας που ζητά από τα παιδιά του να είναι πάντα πρώτα και σπάνια επιβραβεύει.
  • Ο αυταρχικός μπαμπάς: Ο άκαμπτος πατέρας, που επιθυμεί να επιβάλλεται και δεν «ακούει» τις επιθυμίες των παιδιών και της συζύγου του.
  • Ο εχθρικός μπαμπάς: Ο πατέρας που εκφράζεται μόνο με ακραίους τρόπους και συμπεριφέρεται απάνθρωπα στην οικογένειά του.
  • Ο φοβισμένος μπαμπάς: Ο πατέρας που φοβάται να επιβληθεί στην οικογένεια εξαιτίας της αυταρχικής μητέρας.

Τα νέα πρότυπα του μπαμπά!

Σήμερα, όμως, τα πρότυπα αυτά έχουν αλλάξει.Οι άνδρες δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση στις γυναικείες ανάγκες και κυρίως είναι ανοιχτοί σε μια ισότιμη κατανομή αρμοδιοτήτων μέσα στην οικογένεια. Με άλλα λόγια οι νέοι μπαμπάδες είναι πιο δημοκρατικοί, πιο ευαίσθητοι και φυσικά περισσότερο πρόθυμοι να αναλάβουν ίσο μερίδιο ευθύνης στην ανατροφή των παιδιών τους και μέσα στο σπίτι.

Τι θέλουν οι μπαμπάδες;

Καθώς, λοιπόν, οι εποχές αλλάζουν και μαζί και οι οικογενειακοί ρόλοι, τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν οι μπαμπάδες;

  1. Κατανόηση! Οι νέοι μπαμπάδες περισσότερο από ποτέ θέλουν την ίδια κατανόηση που δείχνουμε και στις μαμάδες. Έχουν τόσα πολλά να μάθουν και τόσα πολλά στερεότυπα να καταρρίψουν και σχεδόν ελάχιστους ανθρώπους να τους καταλαβαίνουν. Χρειάζονται, λοιπόν, κατανόηση και συμπαράσταση αντί για στυγνή κριτική.
  2. Χρόνο με το παιδί τους. Συχνά και ασυναίσθητα οι μαμάδες αποκλείουν τους μπαμπάδες από τα παιδιά τους, ειδικά εάν είναι νεογέννητα, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στη δεδομένη φάση. Και όμως! Ο δεσμός του πατέρα με το παιδί του ξεκινάει ήδη όταν αυτό είναι έμβρυο. Μπορεί ο πατέρας να μη θηλάζει ή να μην τίκτει, όμως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, σχεδόν τα ίδια με μια μητέρα, αρκεί να τον αφήσετε! Δεν είναι γυναικείο προνόμιο το άλλαγμα της πάνας ή το μπάνιο και κατά κοινή παραδοχή οι άνδρες συχνά τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα και από τις μαμάδες!
  3. Ίση αντιμετώπιση από την πολιτεία. Παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα η κουλτούρα της εργασίας δικαιολογούσε την απουσία μόνο των μαμάδων, σήμερα ο νόμος επιτρέπει και στον πατέρα να πάρει γονική άδεια 9 μηνών, μετ’ αποδοχών, εφόσον δεν κάνει χρήση της η εργαζόμενη μητέρα, όταν και οι δύο εργάζονται στο δημόσιο ή παράλληλα με την άδεια μητρότητας όταν η σύζυγος εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα. Το δικαίωμα αυτό ισχύει για κάθε παιδί ξεχωριστά, αρκεί να έχουν απόσταση γέννησης 4 ετών. Ο νέος πατέρας δικαιούται 2 ημέρες άδεια μετ’ αποδοχών από την εργασία του για τον τοκετό της συζύγου. Μάθετε τα δικαιώματά σας με ένα τηλεφώνημα στην Επιθεώρηση Εργασίας ή από το www.kepea.gr (το site του κέντρου πληροφόρησης της ΓΣΕΕ).
  4. Καθοδήγηση: Όλοι δίνουν οδηγίες στη νέα μαμά, πώς θα κάνει αυτό, πώς θα κάνει το άλλο. Σπανίως, όμως, δίνονται οδηγίες στον νέο μπαμπά. Και πάλι, ευτυχώς, σιγά σιγά αρχίζουν να κυκλοφορούν και να διαδίδονται βιβλία για τον νέο πατέρα, οδηγοί και οδηγίες που κάνουν τη ζωή του μπαμπά πιο απλή και φυσικά υπάρχουν ακόμη και γυναικολόγοι που προετοιμάζουν τους μπαμπάδες.
  5. Έναν φιλικό ακροατή. Οι μπαμπάδες σπάνια εκμυστηρεύονται τα μύχια συναισθήματά τους. Έχουν άλλωστε γαλουχηθεί, οι περισσότεροι, με το πρότυπο του σκληρού άνδρα που δεν πρέπει να αφήνει την ευαίσθητη πλευρά του εαυτού του να βγαίνει στην επιφάνεια. Κι όμως! Οι μπαμπάδες στις μέρες μας θέλουν περισσότερο από ποτέ κάποιον να τα πουν και να μοιραστούν τους φόβους και τις ανασφάλειές τους. Συνήθως δεν στρέφονται στη σύντροφό τους, αν και θα έπρεπε να το κάνουν. Έτσι, αναζητούν κάποιον να τους ακούσει είτε πρόκειται για φίλο είτε και για συνάδελφο από τη δουλειά.
  6. Να μη μοιάσουν στον δικό τους πατέρα, εάν το πρότυπό του δεν ήταν καλό! Οι νέοι μπαμπάδες αγωνίζονται να αποτινάξουν τα πρότυπα των δικών τους πατεράδων, εφόσον αυτά δεν ήταν σωστά. Γιατί, για να είμαστε δίκαιοι, καλοί μπαμπάδες υπήρχαν και στο παρελθόν! Οι άνδρες που το πατρικό τους πρότυπο δεν ήταν καλό, θέλουν να βρουν μια συναισθηματική ισορροπία στο δεσμό με το παιδί τους, αλλά ο τρόπος που μεγάλωσαν δεν τους αφήνει. Αυτό το γεγονός μπορεί να είναι ψυχοφθόρο, γι’ αυτό η συμβουλή ενός ειδικού και η κατανόηση από το περιβάλλον του είναι σημαντικά!
  7. Να δείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν! Ο μεγαλύτερος ίσως μύθος σχετικά με την πατρότητα είναι ότι ένας μπαμπάς δεν μπορεί να μάθει να αλλάζει πάνες! Η αλήθεια είναι ότι ούτε οι μαμάδες γνωρίζουν. Επομένως και οι δύο γονείς έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και πιθανότητες να μάθουν, αρκεί να ασχοληθούν. Αυτό σημαίνει ότι οι γιαγιάδες πρέπει να φύγουν από το σπίτι και οι γονείς να μάθουν να τα καταφέρνουν μόνοι τους. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχουν οι ειδικοί (ο παιδίατρος, η μαία, τα βιβλία), που μπορούν να δώσουν σαφείς οδηγίες και στον μπαμπά και στη μαμά για το πώς πρέπει να φροντίσουν το μωρό τους. Οι μπαμπάδες, μάλιστα, που ασχολούνται ενεργά με τα θέματα του μωρού ή του παιδιού, συχνά τα καταφέρνουν καλύτερα και από τη μαμά!

 

Πηγή

Ο τρόπος που μιλάτε στο μωρό σας καλλιεργεί την ενσυναίσθησή του

Πότε πρέπει να αρχίζει η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση