in

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία διαταραχή που εκτός από τους ενήλικες μπορεί να εμφανιστεί και στα παιδιά.

Πολλοί γονείς ωστόσο είναι δύσκολο να καταλάβουν αν το παιδί τους εμφανίζει αλλεργία στο γάλα ή δυσανεξία στη λακτόζη και πολλές φορές θεωρούν πως πρόκειται για την ίδια διαταραχή. Είναι όμως;

Η απάντηση είναι πως όχι. Η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος, ενώ η αλλεργία στο γάλα εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κι ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα, η αλλεργία στο γάλα μπορεί να γίνει επικίνδυνη οδηγώντας σε αναφυλαξία. Επιπλέον, η αλλεργία στο γάλα εμφανίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής, ενώ τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορούν να εμφανιστούν στην παιδική ηλικία και να εντείνονται στην εφηβεία και την ενηλικίωση.

Τί είναι όμως η λακτόζη;

Η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης, ο οποίος περιέχεται στο γάλα και τα προϊόντα του. Φυσιολογικά, ο οργανισμός μας παράγει το ένζυμο λακτάση για να τη διασπάσει σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη και γαλακτόζη) και να ολοκληρωθεί η απορρόφησή της. Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου χάνεται η ικανότητα παραγωγής της λακτάσης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Λόγω της ανικανότητας διάσπασης της λακτόζης εμφανίζονται συμπτώματα όπως:

  • η ναυτία,
  • το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος
  • η παραγωγή αερίων και οι διάρροιες συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση λακτόζης.

Πώς θα καταλάβετε αν το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη, ένας απλός τρόπος να το διαπιστώσετε είναι να αποκλείσετε για δύο εβδομάδες το γάλα και τα προϊόντα του και να παρατηρήσετε αν τα συμπτώματα μειώθηκαν. Αν η σταδιακή επανεισαγωγή της λακτόζης εντείνει τα συμπτώματα, τότε η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιθανή και θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδιίατρό σας για να διενεργήσει τις απαραίτητες εξετάσεις.

Τί πρέπει να αποφεύγει το παιδί αν έχει στη δυσανεξία στη λακτόζη;

Αν τεθεί η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη, τότε το παιδί θα πρέπει να αποφεύγει:

  • το γάλα και τα προϊόντα του (γιαούρτι, τυριά),
  • «κρυφές» πηγές λακτόζης, όπως ψωμιά και αρτοσκευάσματα, δημητριακά, καραμέλες και έτοιμα dressings σαλάτας που μπορεί να περιέχουν σκόνη και ορό γάλακτος.

Ωστόσο, η ανεκτικότητα στη λακτόζη ποικίλλει από οργανισμό σε οργανισμό. Κάποια παιδιά μπορούν να καταναλώσουν μικρές ποσότητες λακτόζης σε σχέση με εκείνα που ενοχλούνται ακόμα και από ελάχιστη ποσότητα λακτόζης. Συνήθως το γιαούρτι και τα τυριά είναι καλύτερα ανεκτά, καθώς περιέχουν χαμηλότερα ποσά λακτόζης σε σχέση με το γάλα.

Πώς θα καλύπτει το παιδί τις ανάγκες του σε ασβέστιο;

Η κάλυψη των απαιτήσεων σε ασβέστιο δε θα πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς πλέον στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα χαμηλά ή ελεύθερα λακτόζης τα οποία είναι καλές πηγές ασβεστίου. Επιπλέον, καλό θα ήταν να εμπλουτίσετε τη διατροφή του παιδιού και με άλλα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκκαλο.

Αν λοιπόν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη, απευθυνθείτε στον παιδίατρο ο οποίος θα θέσει τη διάγνωση και με τη βοήθεια του διαιτολόγου θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη διατροφή του.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ! 

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή

Το bullying στη ζωή των παιδιών μας

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον ρόλο μας ως γονείς;