in

11+1 τρόποι να γίνει η οικογένειά σας πιο «πράσινη»

Μεγαλώστε ένα μικρό οικολόγο και βοηθήστε παράλληλα και το περιβάλλον

Καθώς οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας γίνονται όλο και πιο εμφανείς στο περιβάλλον, μέσω της κλιματικής αλλαγής, της μόλυνσης των θαλασσών, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κλπ, αυξάνει όλο και περισσότερο η προσπάθεια να μειώσουν οι άνθρωποι το «αποτύπωμά» τους στον πλανήτη.

Δείτε 11 συν 1 τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν να γίνει το σπίτι σας πιο οικολογικό και η οικογένειά σας πιο «πράσινη», εξοικονομώντας παράλληλα χρήματα.

 1. Ξεχάστε τις πλαστικές σακούλες: προμηθευτείτε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και τσάντες για τα ψώνια σας στο σούπερ μάρκετ και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες. Σκεφτείτε ότι σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
 2. Επαναχρησιμοποιήστε ό,τι μπορείτε: από τα ρούχα του παιδιού, που δεν του κάνουν πια, μέχρι βιβλία, έπιπλα, κουζινικά και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε, μπορεί να έχει μία δεύτερη ζωή. Αν αποφασίσετε ότι κάποια πράγματα δεν σας κάνουν πια ή δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε, μην τα πετάξετε στα σκουπίδια, αλλά αναζητήστε τρόπους να επαναχρησιμοποιηθούν, π.χ. δίνοντας τα ρούχα του σε μία φίλη που έχει συνομήλικο παιδί, χαρίζοντας παιχνίδια σε καλή κατάσταση που δεν θέλει πια σε κάποιον οργανισμό, όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, κλπ.
 3. Ανακυκλώστε: μάθετε την οικογένειά σας να πετάει στους ειδικούς μπλε κάδους που υπάρχουν πια σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας τα υλικά που ανακυκλώνονται, όπως χάρτινες συσκευασίες, αλουμινένια κουτάκια, γυάλινα μπουκάλια και λευκοσιδηρές συσκευασίες. Πετάξτε τες καθαρές, τσακισμένες (όσες γίνεται), χωρίς καπάκια (αλλά πετάμε μέσα τα καπάκια) και όχι μέσα σε κλειστή σακούλα αλλά χύμα στον κάδο.
 4. Προτιμήστε, όσο είναι δυνατόν, φυσικά καθαριστικά και απορρυπαντικά, κάνοντας καλό και στο περιβάλλον αλλά και στην οικογένειά σας, προστατεύοντας και το παιδί από τα πολλά χημικά.
 5. Εξοικονομείστε νερό: κάντε ντους αντί για μπάνιο, μην αφήνετε το νερό να τρέχει όσο βουρτσίζετε τα δόντια, τρίβετε τα πιάτα ή πλένετε τα χέρια σας, χρησιμοποιείστε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, κρατήστε το νερό που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών για να ποτίσετε τις γλάστρες σας.
 6. Μην παίρνετε το αυτοκίνητο για να πάτε μέχρι το περίπτερο και γενικά για μικρές διαδρομές. Πάρτε το παιδί μαζί σας και περπατήστε. Είναι μία ευκαιρία να κάνετε και λίγη άσκηση.
 7. Όσο γίνεται προτιμήστε οργανικά φρούτα και λαχανικά
 8. Εξοικονομήστε ενέργεια: κλείστε τα φώτα που δεν χρειάζονται, αντικαταστήστε όσο μπορείτε τους λαμπτήρες με αυτούς που έχουν χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, εκμεταλλευτείτε το νυχτερινό ωράριο του ρεύματος, ρυθμίστε κατάλληλα τη θερμοκρασία του ψυγείου, κρατώντας το μακριά από πηγές θερμότητας, κλείστε τις συσκευές όχι από το τηλεκοντρόλ αλλά από το διακόπτη, αφού ακόμα και σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν ρεύμα, χρησιμοποιείστε το πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία.
 9. Ξεσκονίστε και καθαρίστε στο σπίτι με πετσέτα και όχι με χαρτί. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα στις χωματερές των ΗΠΑ καταλήγουν πάνω από 3.000 τόνοι χαρτοπετσέτας, ενώ κάθε υφασμάτινη πετσέτα εκτιμάται ότι αντικαθιστά σχεδόν 17 ρολά κουζίνας.
 10. Μειώστε όσο γίνεται τη χρήση πλαστικών σκευών στο σπίτι σας, αντικαθιστώντας τις με γυάλινες ή inox.
 11. Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Εκτός από την υγεία σας(αφού η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη) θα ωφελήσει και το περιβάλλον, αφού στοιχεία του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες προκαλούν το 18% των αερίων του θερμοκηπίου διεθνώς.

Εξηγήστε στο παιδί σας γιατί κάνετε τις συγκεκριμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας και βοηθήστε το να μάθει να κάνει πιο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένες επιλογές και ως ενήλικας. Σκεφτείτε ότι ήδη κάνετε ή έχετε κάνει κάτι καλό για το περιβάλλον θηλάζοντας το παιδί σας, αφού η παραγωγή του βρεφικού γάλακτος του εμπορίου έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ το μητρικό είναι απόλυτα φυσικό και εξαιρετικά θρεπτικό, ενώ έχει τεράστια πλεονεκτήματα για την υγεία τόσο της μαμάς όσο και του παιδιού!

 

Πηγή

Γεμίσαμε τις αγκαλιές των παιδιών δώρα και δεν μπορούν πια να μας αγκαλιάσουν

Η εμμονή μας με την υγιεινή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας!