in

Η εμμονή μας με την υγιεινή θέτει σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας!

Κάθε εβδομάδα οι γονείς βομβαρδίζονται από ατέλειωτες λίστες χρόνιων ασθενειών  που μπορούν να πάθουν τα παιδιά τους, από αυτοάνοσες νόσους όπως το άσθμα ή το έκζεμα μέχρι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, δυσανεξία στη λακτόζη ή ακόμα και διαταραχές της συμπεριφοράς όπως η ΔΕΠΥ. Όμως, πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να προλάβετε την εκδήλωση τέτοιων ασθενειών αφήνοντας απλά τα παιδιά σας να κυλιούνται στη λάσπη; Στο νέο της βιβλίο Healthy Food, Healthy Gut, Happy Child, η Dr Maya Shetreat-Klein προτείνει έναν τρόπο ζωής που ευνοεί την επαφή με τα μικρόβια που υπάρχουν στο έδαφος.

«Οι γονείς κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τα στοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους»λέει η Dr Shetreat-Klein, παιδονευρολόγος και μητέρα τριών παιδιών από τη Νέα Υόρκη. «Αποστειρώνουμε τις ζωές τους με καθαριστικά προϊόντα, παρασιτοκτόνα και αντιβιοτικά».

Πρόσφατη έρευνα από το περιοδικό Occupational Environmental δείχνει ότι τα παιδιά που εκτίθενται στη χλωρίνη παρουσιάζουν περισσότερες λοιμώξεις καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 20% να κολλήσουν γρίπη, σημειώνει.

«Τα μικρόβια, το φρέσκο φαγητό από υγιές έδαφος, ο χρόνος στη φύση είναι παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των παιδιών μας σε τεράστιο βαθμό. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να κάνει αυτό που μπορεί να κάνει μια εκδρομή στο δάσος».

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο ότι το μικροβίωμα, τα εκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο έντερό μας παίζουν έναν ζωτικό ρόλο στην υγεία και την ανοσία και όσο μεγαλύτερη η ποικιλία τους τόσο μεγαλύτερο το όφελος για την υγεία μας.

«Tα υγιή ανοσοποιητικά συστήματα θέλουν να συναντούν πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και ενώσεις-αυτό είναι που τα διατηρεί υγιή. Όταν υπάρχουν λιγότεροι οργανισμοί και ενώσεις στο έντερό μας το ανοσοποιητικό μας σύστημα ξεκινά να στρέφει την προσοχή του στο να επιτίθεται στην τροφή μας και στα στοιχεία του περιβάλλοντος στα οποία είναι εκτεθειμένο» λέει η  Dr Shetreat-Klein.

Στο βιβλίο της, δείχνει πώς η υπερβολική καθαριότητα στερεί από τον οργανισμό μας τη βιοποικιλότητα που μπορεί να βρεθεί στο υγιές έδαφος κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε αλλεργίες.

«Σε ένα κουταλάκι του γλυκού χώμα υπάρχουν τόσα μικρόβια όσοι άνθρωποι υπάρχουν στον πλανήτη» υποστηρίζει. «Αυτή είναι μια εξαιρετική εμπειρία βιοποικιλότητας για τον εγκέφαλό μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, το πεπτικό μας σύστημα».

«Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φάρμες είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν αλλεργίες και άσθμα, όχι γιατί υπάρχουν περισσότερα μικρόβια σε μια φάρμα αλλά επειδή η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εδάφους στο οποίο εκτίθενται είναι τεράστια.»

Συνεπώς, ενώ το να τρώμε απλώς χώμα δε θα μπορούσε να θεραπεύσει κάποια αλλεργία ή ασθένεια η έκθεση των παιδιών από μικρή ηλικία στα βακτήρια που βρίσκονται στο χώμα θα μπορούσε να βοηθήσει να προληφθούν κοινές παιδικές διαταραχές.

Προτείνει να τρώμε τροφές που έχουν μεγαλώσει σε οργανικό έδαφος, χωρίς φυτοφάρμακα και να βοηθάμε τα παιδιά να περνάνε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω.

«Να τα ενθαρρύνετε να παίζουν στα χώματα. Παίξτε μαζί τους αν ανησυχείτε. Φτιάξτε πίτες από λάσπη και φάτε καμιά μπουκιά ή και δύο!» λέει.

«Περάστε ώρες της ημέρας σε δάση και πάρκα, σε βουνά και παίξτε στο ύπαιθρο»

Αν κάποιος ξέρει πώς μια αλλαγή στον τρόπο ζωής μπορεί να αλλάξει δραματικά την υγεία ενός παιδιού είναι η ίδια. Παρά την ειδικότητά της η Dr Shetreat-Klein παραδέχεται ότι αρχικά δεν ήξερε και πολλά για τη διατροφή.

«Μαθαίνουμε ελάχιστα πράγματα για τη διατροφή στην ιατρική σχολή» λέει. Όταν, όμως, ο γιος της ξεκίνησε να εμφανίζει περίεργα προβλήματα υγείας σε ηλικία ενός έτους αποφάσισε να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η διατροφή μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα σώματά μας αλλά και τον εγκέφαλό μας.

Σε ηλικία ενός έτους ο γιος της υπέστη ένα σοβαρό επεισόδιο άσθματος το οποίο σηματοδότησε την έναρξη μιας καθοδικής πορείας στην υγεία και την ανάπτυξή του. «Ξεκίνησε να έχει αναπνευστικά προβλήματα και είχε καταρροή για δέκα συνεχόμενους μήνες. Ενώ είχε ξεκινήσει να μιλάει νωρίς σταμάτησε να εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και άρχισε να πέφτει συχνά κάτω».

Οι γιατροί έδωσαν ένα κοκτέιλ στεροειδών και φαρμάκων τα οποία έκαναν ελάχιστη διαφορά μέχρι που ένα απλό τεστ αλλεργίας έδειξε ότι το αγόρι είχε αλλεργία στη σόγια και μάλιστα τόσο επιβλαβή που εμπόδιζε τη φυσιολογική εγκεφαλική λειτουργία.

Τρεις μέρες αποχής από τη σόγια οδήγησαν σε δραματική βελτίωση των αναπνευστικών προβλημάτων.  Μετά από κάποιες εβδομάδες η υγεία του αποκαταστάθηκε πλήρως. Είναι τώρα 10 ετών και δεν έχει άσθμα ούτε προβλήματα ισορροπίας.

Η εμπειρία της  Dr Shetreat-Klein την οδήγησε να κατανοήσει τη σύνδεση ανάμεσα στον τρόπο που ζούμε και που τρεφόμαστε με την συνολική μας υγεία.

Η Dr Shetreat-Klein δεν συνιστά μια ριζική αλλαγή τρόπου ζωής, αλλά πιστεύει ότι η εισαγωγή στο διαιτολόγιο τροφών που φυτρώνουν σε υγιές έδαφος καθώς και ο χρόνος στη φύση μπορούν να δώσουν στο παιδί τη δύναμη  που χρειάζεται ο οργανισμός του ώστε να προλάβει αρκετά προβλήματα υγείας.

 

Πηγή

11+1 τρόποι να γίνει η οικογένειά σας πιο «πράσινη»

Οι φωτεινές οθόνες κρατούν τα παιδιά ξύπνια το βράδυ