Οι «καλύτεροι μπαμπάδες του κόσμου» δεν είναι οι Σκανδιναβοί, αλλά τα μέλη της φυλής των Πυγμαίων που ζουν στο Κονγκό. Γιατί όμως ο ανθρωπολόγος Barry Hewlett τους έχει δώσει αυτό τον τίτλο;
Καταρχήν, και οι άντρες Πυγμαίοι δίνουν τις θηλές τους στα μωρά τους όταν κλαίνε για να τα παρηγορήσουν – κατά κάποιον τρόπο λοιπόν, τα θηλάζουν. Για τους Πυγμαίους, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο αντρικό και το γυναικείο στήθος, εκτός βέβαια από το ότι το δεύτερο παράγει γάλα.
Επιπλέον, μοιράζονται ισότιμα το χρόνο ανατροφής των παιδιών με τις γυναίκες τους:σύμφωνα με εκτιμήσεις του Hewlett, φροντίζουν τα παιδιά τους το 47% του συνολικού χρόνου. Τι να πουν μπροστά σε αυτό πολλοί μπαμπάδες του λεγόμενου δυτικού κόσμου, που ο πιο φιλόδοξος στόχος τους είναι να περάσουν λίγο ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους μέσα στο Σαββατοκύριακο;
Και όπως έχει δείξει η έρευνα του Hewlett, οι γυναίκες δεν αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο φόρτο των υποχρεώσεων εντός ή εκτός σπιτιού. Οι δύο γονείς μοιράζονται ισότιμα τις εργασίες που συνοδεύουν το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών, παρότι οι γυναίκες δεν έχουν κατακτήσει την απόλυτη ισοτιμία στην κοινωνία των Πυγμαίων (δεδομένου ότι οι άντρες εξακολουθούν να κατέχουν τις ηγετικές θέσεις).
Φυσικά, δεν είναι όλα ιδανικά σε αυτές τις κοινότητες, όπου τα ποσοστά παιδικής ασθένειας και θνησιμότητας παραμένουν υψηλά και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δυσεύρετη. Όμως η συγκεκριμένη φυλή μπορεί να διδάξει πολλά στους δυτικούς γονείς. Ή τουλάχιστον αυτό συνέβη στην περίπτωση του Hewlett, που έχει σχολιάσει ότι η μελέτη της τον έχει βοηθήσει να γίνει καλύτερος πατέρας.