in

Ανοίγουν τα σχολεία· γονείς σε απόγνωση

Ο ήχος απ’ το ξυπνητήρι έντονος. Ανοίγεις τα μάτια, τσεκάρεις την ώρα κι από εκείνο το σημείο κι έπειτα το σενάριο «τρόμου» για πολλούς ξεκινά. Πλύσιμο, ντύσιμο, πρωινό, καφές στο χέρι που ίσως σου έχει χυθεί λιγάκι, αρπάζεις κλειδιά, μπαίνετε στο αυτοκίνητο κι η διαδρομή σχεδόν αυτόματη προς το σχολείο. «Γονείς σε απόγνωση», επεισόδιο καθημερινής οικογενειακής σειράς που παίζει σε μόνιμη επανάληψη.

Τέλη Αυγούστου και λίγο ή πολύ γονείς και μαθητές αρχίζουν να αγγίζουν ανεπαίσθητα στις συζητήσεις τους το θέμα σχολείο. Συναισθήματα ανάμικτα κι έντονα για όλους κατά γενική ομολογία. Κι όσο βαδίζουμε δειλά-δειλά προς το Σεπτέμβρη τόσο το άγχος κορυφώνεται και για τις δύο πλευρές ή μάλλον περισσότερο για μία απ’ τις δύο, αυτή των γονιών.

Οι μαθητές είναι αυτοί που συνήθως ανυπομονούν εν μέρει να επιστρέψουν με βάση το κριτήριο της παρέας. Των φίλων που πιθανότατα έχασαν μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Εξάλλου, η βαρεμάρα έχει κι αυτή τα όριά της. Για όσους απ’ τους μαθητές απόλαυσαν διακοπές η μετάβαση στη ρουτίνα του Σεπτέμβρη θα είναι μια ομαλή κι απολύτως φυσιολογική εξέλιξη.

Υπάρχει κι η μερίδα εκείνων των μαθητών, που ίσως δεν είχαν την πολυτέλεια των διακοπών. Σε ακόμη χειρότερη μοίρα δε είναι όσοι κατά το πείσμα ίσως ή την επιθυμία των γονιών τους, πέρασαν το καλοκαίρι κάνοντας φρεσκάρισμα γνώσεων. Γι’ αυτούς η μετάβαση στη ρουτίνα του Σεπτέμβρη δυστυχώς θα είναι σαν εκείνες τις άβολες πτήσεις με πολλά κενά αέρος.

Γιατί, λοιπόν, όλος αυτός ο ντόρος με την ψυχική διάθεση των γονιών όσον αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς; Κατά τους ψυχολόγους η οργάνωση ενός τόσο απαιτητικού προγράμματος είναι απολύτως φυσιολογικό, όχι μόνο να φαντάζει, αλλά να είναι όντως μια τρομακτικά χαοτική σκέψη.

Όλα ξεκινούν απ’ την αίσθηση έλλειψης χρόνου. Καθόλου χρόνος απ’ τη στιγμή που η ημέρα θα ξεκινήσει για τους γονείς έως ότου αυτή τελειώσει. Η «τέλεια μαμά» κι ο «σούπερ μπαμπάς» σε υπερδυνάμεις κι αντοχές δεν υπάρχουν. Ρεαλιστικά κι απόλυτα όχι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι μας να κατανοήσουμε. Όπως επίσης ρεαλιστικά κι απόλυτα δεν υπάρχει χρόνος. Σχολείο, φροντιστήρια, εξωσχολικές δραστηριότητες, αθλητισμός, όλα προσπαθούν να τα χωρέσουν στα μικρά εκείνα κουτάκια του προγράμματός τους.

Από ψυχολογικής άποψης λοιπόν, οι γονείς είναι ένα ράκος πριν ακόμη ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Είναι σαν εκείνα τα παιχνίδια εξομοίωσης που μπαίνεις έτσι για να πάρεις μια γεύση του πώς είναι στην πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα; Γονείς που αδυνατούν να διασφαλίσουν τις συνθήκες που πρέπει για τα παιδιά τους κι αυτό με τη σειρά του δημιουργεί επιπρόσθετη ανασφάλεια κι άγχος για τους ίδιους.

Μέσα σ’ όλη αυτήν την αίσθηση ανασφάλειας και τελειομανίας που θα τους κυριεύσει θ’ αρχίσουν να φορτώνουν άγχη στα παιδιά τους πριν ακόμη πατήσουν το πόδι τους στο κατώφλι της σχολικής πύλης. Τα παιδιά είναι πάντα η αντανάκλαση των γονιών. Τέτοιου είδους αγχώδεις και ταραχώδεις συμπεριφορές επηρεάζουν την ψυχο-συναισθηματική κατάστασή τους.

Ας το δούμε λοιπόν αισιόδοξα το θέμα, ναι, υπάρχει φως στο τούνελ. Μια νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της νέες περιπέτειες, όμορφες κι απρόσμενες για όλους. Γονείς και μαθητές θα πρέπει να την καλωσορίσουν ένθερμα και με αυτοπεποίθηση. Νέα σχολική ύλη, νέος εξοπλισμός, αγορές με όσα αντέχει το βαλάντιο του καθενός, μα όμορφα. Με ενθουσιασμό και χαμόγελο ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Όταν ο μαθητής προοδεύει, προχωράει κι ο γονιός επειδή στηρίζει κι ακολουθεί, όπως μπορεί να το κάνει. Τρελοί οι ρυθμοί της καθημερινότητας για όλους τους γονείς. Ας ακολουθήσουμε όμως για μία φορά την απίστευτη ικανότητα προσαρμογής των παιδιών σε νέα περιβάλλοντα. Το μόνο βέβαιο είναι πως δε θα χάσουμε απ’ αυτό. Είναι αυτονόητο και λογικό αυτό το άγχος, που μας καταβάλλει Αυγουστιάτικα όλους τους γονείς, μα διατηρώντας την ψυχραιμία μας, η αίσθηση όλου αυτού θα είναι διαφορετική.

Άνθρωποι κι όχι ρομπότ! Μοιράσου τα άγχη σου και τις ανασφάλειές σου σε καφέδες κι εξόδους. Εξέφρασε τους φόβους σου σε άλλους γονείς κι άσε τους να σου κάνουν παρέα με τους δικούς τους φόβους. Δύσκολο για όσους αναλαμβάνουν πολλούς ρόλους όντας πολύ ικανοί, μα απολύτως λυτρωτικό για ένα όμορφο ξεκίνημα.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά σε όλους!

 

Πηγή

Εσύ έχεις ψάξει το γενεαλογικό σου δέντρο;

Πρέπει να παρεμβαίνουμε όταν τα αδέλφια τσακώνονται;