in

Όταν ο Μπαμπάς είναι άνεργος

Δυστυχώς η ανεργία χτύπησε και τη δική σας πόρτα…Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση σε σχέση με το παιδί σας; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά», «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», «Οι γονείς χωρίζουν» και «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση», κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Αντιμετωπίστε με ψυχραιμία την κατάσταση και μην επιτρέψετε η κρίση να αποτελέσει την αφορμή να διαλυθεί συναισθηματικά η οικογένεια σας.

Συμφωνήστε να συζητάτε τα οικονομικά προβλήματα ιδιαιτέρως, όταν δεν είναι μπροστά τα παιδιά, κι όταν είσαστε όλοι μαζί να ασχολείστε με ευχάριστα θέματα.

Εξηγήστε στα παιδιά την παρούσα κατάσταση με ηρεμία και νηφαλιότητα και ζητήστε τους να συμμετέχουν και τα ίδια στις αναγκαίες περικοπές.

Λειτουργήστε καθησυχαστικά, λέγοντας ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν το αντιμετωπίζει μόνο η δική σας οικογένεια αλλά μία στις τρεις οικογένειες στη χώρα μας, και δε φταίτε εσείς για αυτό.

Διαβεβαιώστε τα ότι θα κάνετε ό,τι καλύτερο για να βρείτε δουλειά, τώρα όμως θα πρέπει να κάνουν υπομονή και να βολευτούν με όσα έχουν.

Πείτε στα παιδιά ότι κάθε δυσκολία στη ζωή μας κάνει δυνατότερους και ότι είσαστε όλοι ενωμένοι.

Αν ο πατέρας τους είναι άνεργος, καλό είναι αν συντηρείτε πλεόν εσείς την οικογένεια να μην πάρετε τη θέση του με έμμεσο τρόπο και ασφαλώς να μην τον μειώνετε ούτε μπροστά στα παιδιά ούτε κατ’ιδίαν.

Αν τα παιδιά παραπονιούνται ότι στερούνται πολλά σε σύγκριση με τους συμμαθητές ή τις συμμαθήτριες τους, εξηγήστε τους ότι οι περισσότεροι συνομήλικοί τους βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, γιατί ακόμα κι αν οι γονείς δεν είναι άνεργοι, έχουν όλοι υποστεί σημαντικές μειώσεις στους μισθούς τους.

Ασχοληθείτε με τα παιδιά σας, κάνετε πράγματα από κοινού, ανταλλάσσετε επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, ώστε να διασκεδάζετε χωρίς να ξοδεύεστε. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε στα παιδιά πόσο σημαντικές είναι οι ανθρώπινες σχέσεις και ότι παρά τις δυσκολίες, η επαφή με τους κοντινούς σας ανθρώπους, η συντροφικότητα, η ζεστασιά και η τρυφερότητα παραμένουν και αποτελούν ουσιαστικό πυρήνα της ζωής σας.

Βρείτε για τα παιδιά δραστηριότητες που δεν απαιτούν πολλά χρήματα, αλλά προσφέρουν χαρά.

Αν η οικονομική σας κατάσταση είναι πολύ άσχημη, στραφείτε σε φίλους ή αλλού για να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη και, αν είναι δυνατόν, όσα αξίζει να έχει κάθε παιδί-άρα και το δικό σας.

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε

Να αφήσετε την κρίση να σας καταρρακώσει.

Να μειώνετε ο ένας σύντροφος τον άλλον μπροστά στα παιδιά. Η έλλειψη χρημάτων προκαλεί εντάσεις, αλλά αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια οικογένεια. Το παιδί έχει ανάγκη να βλέπει τους γονείς του αγαπημένους.

Να μη δυσφορείτε γιατί με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα πάρουν το μήνυμα ότι η ανεργία του μπαμπά ή της μαμάς στερεί κι από εκείνα πολύ σπουδαία πράγματα. Ωστόσο το χαμόγελο και η αγάπη σας ή συμπαράσταση των φίλων δεν είναι αγαθά της αγοράς και δε θα λείψουν ποτέ από τη ζωή τους.

 

Πηγή

Τι θυμάμαι απ΄τον πατέρα μου

Ακλόνητη Οικογένεια: Γιατί δεν είστε σαν εμένα;