in

Πόσο υποφέρουν τα παιδιά σε όλο τον πλανήτη;

Κάθε χρόνο η 20η Νοεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά, καθώς σε αυτή την ημερομηνία το 1989 η παγκόσμια κοινότητα δεσμεύτηκε να προστατεύει τα δικαιώματά τους με την υιοθέτηση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού*, που υπεγράφη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ανάμεσα στα βασικά δικαιώματα που περιλαμβάνει η σύμβαση είναι:

Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό κ.λπ.)

Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία κ.λπ.)

Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο κ.λπ.).

Ωστόσο, παρά την παγκόσμια πρόοδο, 1 στα 12 παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε χώρες όπου οι προοπτικές τους σήμερα είναι χειρότερες από αυτές των γονέων τους, σύμφωνα με μια ανάλυση της UNICEF που πραγματοποιήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Σύμφωνα με την ανάλυση, 180 εκατομμύρια παιδιά διαβιούν σε 37 χώρες όπου είναι πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, να είναι εκτός σχολείου ή να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας, σε σύγκριση με παιδιά που ζούσαν σε αυτές τις χώρες πριν από 20 χρόνια.

Και δεν φτάνουν η πείνα, οι αρρώστιες και οι πόλεμοι που αποδεκατίζουν εδώ και χρόνια τα παιδιά του πλανήτη, προστίθενται τώρα και η πειθαρχία δια της βίας, η σεξουαλική κακοποίηση και οι ανθρωποκτονίες που απειλούν εκατομμύρια νέες ψυχές παγκοσμίως – σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της UNICEF!

«Η βλάβη που προκαλείται στα παιδιά σε όλο τον κόσμο είναι πραγματικά ανησυχητική», δήλωσε ο επικεφαλής παιδικής προστασίας της UNICEF Cornelius Williams. «Μωρά χαστουκίζονται στο πρόσωπο, κορίτσια και αγόρια εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές πράξεις, έφηβοι δολοφονούνται στις κοινότητές τους – η βία κατά των παιδιών δεν εξαιρεί κανέναν και δεν γνωρίζει όρια».

Η έκθεση «Ένα Γνώριμο Πρόσωπο: Η Βία στη ζωή των παιδιών και των εφήβων», χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα δεδομένα για να δείξει ότι τα παιδιά βιώνουν βία σε όλα τα στάδια της παιδικής ηλικίας και σε όλες τις περιστάσεις.

Βία κατά των μικρών παιδιών στα σπίτια τους:

Τα τρία τέταρτα των παιδιών 2 έως 4 ετών στον κόσμο – περίπου 300 εκατομμύρια – αντιμετωπίζουν ψυχολογική πίεση ή/και σωματική τιμωρία από τους κηδεμόνες τους στο σπίτι.

Περίπου 6 στα 10 παιδιά ηλικίας ενός έτους σε 30 χώρες, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, υποβάλλονται σε πειθαρχία δια της βίας σε τακτική βάση.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των παιδιών ηλικίας ενός έτους τραντάζονται σωματικά ως τιμωρία και σχεδόν 1 στα 10 δέχεται χαστούκια στο πρόσωπο, το κεφάλι ή τα αφτιά.

Παγκοσμίως, 1 στα 4 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών – 176 εκατομμύρια – ζει με μητέρα που υφίσταται βία από τον σύντροφό της.

Σεξουαλική βία κατά των κοριτσιών και των αγοριών:

Περίπου 15 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο έχουν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή ή σε άλλου είδους σεξουαλικές πράξεις κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μόνο το 1% των εφήβων κοριτσιών που βίωσαν σεξουαλική βία ανέφεραν ότι αναζήτησαν επαγγελματική βοήθεια.

Στις 28 χώρες, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το 90% των εφήβων κοριτσιών που είχαν εξαναγκαστεί σε σεξουαλική επαφή δήλωσε ότι ο δράστης του πρώτου συμβάντος ήταν γνωστός τους.

Στοιχεία από έξι χώρες αποκαλύπτουν ότι φίλοι, συμμαθητές και συνεργάτες συγκαταλέγονται στους πιο συχνά αναφερόμενους δράστες σεξουαλικής βίας εναντίον εφήβων αγοριών.

Βίαιοι θάνατοι μεταξύ εφήβων:

Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε 7 λεπτά ένας έφηβος χάνει τη ζωή του από πράξη βίας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι μη ισπανόφωνοι μαύροι ηλικίας 10 έως 19 ετών είναι σχεδόν 19 φορές πιο πιθανό να δολοφονηθούν από τους μη ισπανόφωνους λευκούς της ίδιας ηλικίας.

Το 2015 ο κίνδυνος να πέσει θύμα ανθρωποκτονίας ένας μη ισπανόφωνος μαύρος έφηβος στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ίδιος με τον κίνδυνο να σκοτωθεί ένας έφηβος που ζει στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Νότιο Σουδάν λόγω της γενικότερης βίας.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι οι μόνες περιοχές στις οποίες έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ανθρωποκτονίας μεταξύ των εφήβων. Σχεδόν το ήμισυ όλων των ανθρωποκτονιών μεταξύ εφήβων παγκοσμίως έλαβαν χώρα σε αυτήν την περιοχή το 2015.

Βία στα σχολεία:

Το ήμισυ του πληθυσμού των παιδιών σχολικής ηλικίας – 732 εκατομμύρια – ζει σε χώρες όπου η σωματική τιμωρία στο σχολείο δεν απαγορεύεται πλήρως.

Τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων περιστατικών πυροβολισμών σε σχολικό περιβάλλον που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

* Τα 54 άρθρα της Σύμβασης αναφέρονται στα δικαιώματα των παιδιών και επικυρώθηκαν από 193 κράτη. Ωστόσο οι ΗΠΑ και η Σομαλία δεν συγκαταλέγονται σε αυτά, καθώς δεν της έχουν δώσει νομική υπόσταση.

Στην Ελλάδα η Σύμβαση κυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.

 

Πηγή

Πόσο ξέγνοιαστα είναι τα παιδικά χρόνια των παιδιών μας;

Παιδί χωρισμένων γονιών; Ε και;