in

Πως θα αποκτήσει το παιδί σας αυτοπεποίθηση;

Αν διαισθάνεστε ότι το παιδί σας έχει μειωμένη αυτοεκτίμηση και επιθυμείτε με απλό τρόπο να την τονώσετε, μπορείτε να ακολουθήσετε τις συμβουλές που ανακαλύψαμε και σας προτείνουμε

Επικεντρωθείτε στις δυνατότητες του παιδιού

Έτσι θα το κάνετε να αισθάνεται μοναδικό, σημαντικό και επιθυμητό. Κάθε μέρα γεμίστε το με φιλοφρονήσεις (που έχουν υπόσταση) και αγκαλιές και πείτε του ότι το αγαπάτε!

Επικεντρωθείτε στο παιδί σας (τουλάχιστον) για 15′ κάθε μέρα, χωρίς διακοπές

Σπουδαία αποτελέσματα έχουν προκύψει με μόνο 15΄ επικέντρωσης στο παιδί,χωρίς παρενοχλήσεις και διακοπές. Μετά μπορεί να έχουν την επιθυμία και την αυτοπεποίθηση για να παίξουν, να εργαστούν, να μάθουν μόνα τους. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας, ή θέστε το στην αθόρυβη λειτουργία, ώστε να μην λειτουργήσει διασπαστικά στην ιδιαίτερη αυτή ώρα που είναι αφιερωμένη στο παιδί.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει τις ικανότητες της επίλυσης προβλημάτων και της λήψης αποφάσεων

Αφήστε τα να πάρουν μόνα τους κάτι να πιούν ή να φάνε τοποθετώντας ό,τι χρειάζονται στο δικό τους ύψος, ώστε να αποκτήσουν ανεξαρτησία κινήσεων. Τα παιδιά επίσης είναι ικανά στο να επιτύχουν πολλές εργασίες με ενθάρρυνση, υπομονή και έπαινο.

Συζητήστε σχετικά με τις λύσεις των προβλημάτων

Αν δεν γνωρίζετε την απάντηση σε μια από τις αναρίθμητες ερωτήσεις τους, πείτε τους: «Δεν το γνωρίζω. Ας ψάξουμε γι’αυτό μαζί».

Μείνετε θετικοί απέναντι στο παιδί σας. Μην το συγκρίνετε με άλλους. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, με τις δικές του δυνατότητες και τη δική του προσωπικότητα.

Επικεντρωθείτε στο τί μπορούν να κάνουν

Και παρέχετε προκλήσεις και ευκαιρίες που αρμόζουν στο επίπεδο της ανάπτυξής τους. Η αίσθηση της αξίας του εαυτού τους έχει άμεση σχέση με το πώς τα μεταχειρίζεστε και πώς ανταποκρίνεστε στα επιτεύγματά τους. Τα μέλη της οικογένειας είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στον κόσμο των μικρών παιδιών.

Παρέχετε επιλογές, όπως «Θα ήθελες να φορέσεις τη πράσινη ή την κίτρινη μπλούζα;»

Αν είστε στο σπίτι, αφήστε να επιλέξουν τί θα φορέσουν, ή δώστε τους όσες περισσότερες επιλογές μπορείτε. Και μην ξεχνάτε, τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τις μάρκες στα ρούχα τους, τα ενδιαφέρει μόνο να είναι άνετα, να περνούν καλά και να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους.

Παρέχετε τις ευκαιρίες στο παιδί σας να βοηθά και επαινείτε το συχνά

Χρησιμοποιήστε έναν πίνακα με αυτοκόλλητα ή ζωγραφίστε χαρούμενα προσωπάκια, όταν το παιδί συμπεριφέρεται όμορφα ή έχει μάθει κάτι καινούριο. Κάντε του έκπληξη με κάτι ιδιαίτερο, όταν τα αυτοκόλλητα ή τα προσωπάκια, έχουν φτάσει σ΄έναν συγκεκριμένο αριθμό, που έχετε συμφωνήσει από πριν. Οι καλύτερες ανταμοιβές για το παιδί είναι εκείνες που το μόνο που έχουν να σας κοστίσουν είναι λίγο από το χρόνο σας.

Βοηθήστε το παιδί να φτιάξει ένα βιβλίο ή κουτί με τον τίτλο «Μου αρέσει ο εαυτός μου!»

Εκεί μπορείτε να συμπεριλάβετε τα πρώτα τους σκαριφήματα γραφής, τις ζωγραφιές τους, τις φωτογραφίες τους. Εκτυπώστε τα λόγια τους και κολλήστε τα στην αρχή του βιβλιού ή στο καπάκι του κουτιού. Σημειώστε και τις ημερομηνίες για να δείτε πόσο γρήγορα μαθαίνουν και αναπτύσσονται.

Διαβάζοντας το βιβλιό τους κατ’ επανάληψη, θα τα βοηθήσει να χτίσουν την αυτοπεποίθηση τους, να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους και να έχουν την επιθυμία να δημιουργήσουν και να επιτύχουν περισσότερα.

Βελτιώστε τη δική σας αυτοπεποίθηση

Μην ξεχνάτε ότι για το παιδί σας είστε το βασικό παράδειγμα προς μίμηση.

Πηγή

Χωρισμένοι γονείς: Ποιος θα κάνει Πάσχα με το παιδί;

Τα οφέλη του άντρα ως «καλός» πατέρας