in

Τριανέμι, ένα διαφορετικό σχολείο γεννιέται στο Μαρούσι

Μπορεί μια ομάδα γονέων και παιδαγωγών να πάρει στα χέρια της το όραμα για ένα σχολείο όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το “καλό”, το “ωραίο” και το “αληθινό” και να το κάνει πραγματικότητα στην Αθήνα του 2017; Η ομάδα Τριανέμι, μέσω της δημιουργίας του μη κερδοσκοπικού Σωματείου για την προώθηση της παιδαγωγικής, απαντάει: «Αν όχι εμείς, ποιός; Αν όχι τώρα, πότε;».

“Το σχολείο που οραματιζόμαστε είναι ένα ζωντανό κοινωνικό κύτταρο. Θέλουμε ένα σχολείο ελεύθερο και συνεργατικό, ευήκοο και γελαστό, έναν τόπο όπου η παιδαγωγική σέβεται τη διαφορετικότητα, καλλιεργεί την ελεύθερη βούληση και προετοιμάζει την αυτογνωσία, με έμφαση στο παιχνίδι και τη ζεστασιά, την αδελφοσύνη και την αυτάρκεια, το τρίπτυχο «χέρια-καρδιά-νους», για ανθρώπους αυτόφωτους, επινοητικούς και δοτικούς, με γονείς και δασκάλους συμμετοχικούς, θεληματικούς και ενεργούς. Θέλουμε όμως και μια τέτοια κοινωνία! Αναζητούμε να δημιουργήσουμε  ένα  σχολείο  που  θα λειτουργήσει ως θερμοκήπιο ιδεών, σχέσεων και παιδαγωγικών πρακτικών με ευρύτερη εφαρμογή στην εκπαίδευση και στην πραγματική ζωή”, αναφέρουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος που βρήκε τη στέγη του στο Μαρούσι και ξεκινάει τη λειτουργία του από τον Σεπτέμβρη.

“Βήμα-βήμα δίνουμε μορφή στο όραμα ενός νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου που να αξίζει στα παιδιά μας. Ένας σχολικός οργανισμός που δίνει έμφαση στην εκπαίδευση μέσα από το βίωμα, τη φύση και την τέχνη. Η παιδαγωγική ζητά να βοηθήσει το κάθε μοναδικό παιδί να αναπτυχθεί με υγεία, να «θρέψει» τον εαυτού του, να καλλιεργήσει τη χαρά για τη μάθηση και να επιτρέψει μια ειλικρινή σχέση με την ζωή και τον κόσμο. Το Τριανέμι εμπνέεται από την παράδοση των σχολείων Waldorf-Steiner και καλείται να φέρει την καρδιά της παιδαγωγικής αυτής σε δυναμική συνομιλία με τα Ελληνικά Αναλυτικά προγράμματα”, σημειώνουν και επισημαίνουν τις τέσσερις βασικές αρχές:

Αφήγηση ιστοριών: Έχει κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινή διδακτική, καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο μέσα από εικόνες, ενώ η φαντασία είναι μια ποιότητα-κλειδί για την ενεργή σχέση τους με τη μάθηση.
Τέχνη και χειροτεχνία: Πλαισιώνουν σε καθημερινή βάση την παιδαγωγική πράξη, με αποτέλεσμα το παιδί να εισέρχεται με τα χέρια, το σώμα, το συναίσθημα και τη σκέψη στη γνωστική διαδικασία. Έτσι, καλλιεργείται η θέληση, η αυτοπειθαρχία και η εργατικότητά του.
Less is more: Επιδιώκεται να μην υπερφορτώνονται τα παιδιά με ερεθίσματα που τους δημιουργούν ένταση, δίνεται χώρος και χρόνος στον ρυθμό του κάθε παιδιού.
Όχι οθόνες: Η έκθεση σε οποιουδήποτε είδους οθόνη, ειδικά μέχρι και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, στερεί από το παιδί την τάση του να συνδεθεί με τον πραγματικό κόσμο, όπως και να αποκτήσει δεξιότητες με το σώμα του. Στο σχολείο οι οθόνες δεν θα χρησιμοποιούνται ως μέσο διδασκαλίας, ενώ το ζητούμενο είναι το παιδί να αναπτύξει τις κατάλληλες ικανότητες, ώστε να μπορεί να χειριστεί την τεχνολογία με ελευθερία”.

Περισσότερες πληροφορίες για τους σκοπούς, τις εγγραφές, το πρόγραμμα και κάθε πτυχή αυτού του εγχειρήματος μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του σχολείου www.trianemi.edu.gr

 

Πηγή

Oι 12 τύποι γονέων που συναντάει κανείς στην παραλία και την παιδική χαρά

Πριν πάτε για ποδήλατο με τα παιδιά σας ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω